Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 млн. лева дава държавата за изработка на общи устройствени планове

08 април 2014, 16:02 часа • 16878 прочитания

6 млн. лева са заделени за изработването на общите устройствени планове в страната, като получаването на финансовия ресурс ще стане по реда на постъпване на апликационните форми в Министерство на инвестиционното проектиране. Сумата за населено място за изработване на общ устройствен план е между 100 000 и 120 000 лв., като за по-малките населени места е около 60 000 лв. Това каза министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов на посещение в Разград.

Кадастралната карта е начин за защита на собствеността на гражданите и основата, върху която ще се разработят новите устройствени планове, смята той. И добави - в Разградския регион има села с регулационни планове от 1929 г.

Това съобщиха общински архитекти при посещението на министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов в Разград, където той проведе работни срещи с ръководствата на Областната и Общинската администрации и с представители на професионални структури, съобщиха от Министерството на инвестиционното проектиране (МИП).

Министър Данов увери, че създаването на прецизни кадастрални карти на населените места е основен приоритет на Министерство на инвестиционното проектиране.

В разговора на министър Иван Данов с ръководството на Областна администрация – Разград бе засегнат и въпросът за конкретни инвестиционни проекти, свързани с паспортизацията на сградите и привеждането им в съответствие със съвременните изисквания за конструктивна сигурност и енергоефективност.

В Разград министър Данов коментира и появилите се слухове за спиране на средствата от Европейския съюз: "С тези сигнали се търсят политически дивиденти. Но те имат обратен ефект - мобилизират правителството да внимава да не допусне грешки".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес