Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2021г. Годината на устойчивото развитие

08 септември 2021, 10:58 часа • 1097 прочитания

Екологичният бум е в разгара си. Опаковките, изработени от рециклирани материали, се превърнаха в една от най-важните тенденции, които оказват влияние върху решенията за покупка на потребителите. Устойчивото развитие е лозунг, който присъства не само по време на екологичните дебати, но също така има реално въздействие върху процеса на проектиране на опаковките. Разберете как идеята за опазване на околната среда променя пазара на опаковки, действията на брандовете и избора на потребителите. Кръговата икономика вече е реалност!

Какво е кръгов модел?

 

През 2021 г. устойчивото развитие беше сред най-често споменаваните бизнес приоритети, определени от мениджъри и собственици на фирми. Причините за това са няколко, но най-важните според DS Smith със сигурност са:

 

  • повишаване на удовлетвореността на потребителите
  • необходимостта от спазване на все по-строги правни стандарти в областта на опазването на околната среда и намаляването на отпадъците
  • Практиката показва, че никога досега интересът към създаване на иновации, поддържащи кръгов модел не е бил толкова голям. Обръщането на внимание на кръговия модел на работа обаче не се дължи само на външни фактори. Съществува и общо изместване на бизнеса към практики, насочени към отговорност и чувство за отговорност към общността.

    Но какво всъщност представлява кръговият модел в контекста на опаковките? Това е преди всичко промяна в подхода към дизайна и неговите функции. Основната задача на опаковката вече не е само за защита на продукта. Тя има много по-обширна функция, която е да премине здрава през цялата верига на доставки.

    Компаниите все повече разбират значението на екологичното въздействие и се фокусират върху опаковките въз основа на концепцията „Намаляване, повторна употреба, рециклиране“. Ключът към успеха в този случай е цялостно преосмисляне на целия жизнен цикъл на опаковката - започвайки с избора на подходящите материали, чак до преценката какво ще се случи с опаковката, когато бъде предадена на клиента.

    Нарастващата информираност на потребителите относно екологичното поведение и законодателството в тази област означава, че тази тенденция със сигурност ще се развие и брандовете ще останат верни на избраната посока в дългосрочен план.

     

    По-малко означава повече

     

    Минимализмът е тенденция, която е част от стратегията за устойчиво развитие, която в началото на 2021 г. превзе съзнанието на потребителите и промени тяхното поведение при покупка. Тази тенденция обаче е нещо повече от просто намаляване на ненужните опаковъчни материали, тя е резултат от отговорността на обществото за опазване на околната среда.

     

    Не е изненадващо, че брандовете, които искат да се възползват от тази тенденция и да грабнат вниманието на потребителите със своите продукти, обръщат внимание отново на опаковките. Те ги преработват и премахват онези елементи, които имат отрицателно въздействие върху околната среда.

     

    Но това не е всичко. Модата за минимализъм напълно променя процеса на проектиране. Функцията на опаковката се развива, а самата опаковка е предназначена не само да защити продукта, но и да стане част от историята на бранда. Следователно устойчивостта е движеща сила за нов модел  опаковки с минимални загуби, които прилягат плътно към продуктите.

     

    Повторно използване: дайте на опаковката втори живот

     

    В продължение на близо 80 години развитите икономики са възприели култура на безразборно изхвърляне, като напълно здрави материали отиват направо на боклука. Спешната нужда от по-устойчив бизнес модел слага край на тази култура, особено що се отнася до пластмасите за еднократна употреба. 

    За много компании целта сега е да се проектират опаковките така, че да имат втори живот извън непосредствената им функция. За някои това означава повторно използване – например проектиране на транспортни кутии и торби за многократна употреба. За други това означава използване за  друга цел – проектиране на опаковките така, че да могат да се използват по съвсем различен начин. Създаването на нови приложения за опаковките също е чудесен начин за допълнителна тяга за Вашият бранд, особено в днешните времена на социалните медии. 

    Когато проектирате Вашата опаковка, помислете какво ще се случи с нея, след като потребителят разопакова стоката. Като минимум, уверете се, че Вашата опаковка е напълно рециклируема, но също така се фокусирайте върху възможностите за повторна употреба или помислете за иновативни начини, чрез които може да бъде даден нов живот. 

     

    Рециклирайте: и кажете на клиентите си как

     

    Може да изглежда, че всичко е казано за рециклирането. Нищо не може да бъде по-грешно. Проучванията показват, че потребителите реагират положително на екологичните тенденции, но се чувстват слабо информирани и нямат адекватни познания как да рециклират опаковките.

     

    Струва си да се възползвате от тази ситуация и да обучите клиентите си в тази област, като предоставите необходимата информация. Това ще позволи на потребителите да вземат правилните решения за покупка и в същото време ще повиши доверието в бранда. Информираността дава възможност да се вземат правилните решения и спомага рециклирането да се превърне в действителност. 

     

    Covid-19 радикално променя опаковките

     

    Covid-19 оказа влияние и върху опаковките. Ето и най-големите промени, които се налагат след втората вълна на вируса:

    Устойчивост Необходимостта от използването на пластмасови изделия за еднократна употреба в борбата срещу Сovid-19, устойчивостта остава основен проблем. В бъдеще брандовете ще трябва да търсят начини за баланс между изискването за устойчиви опаковки и новите изисквания за хигиенни и безопасни опаковки.  

    Електронна търговия. Пандемията доведе до експлозия в онлайн пазаруването. Ако това продължи, опаковките, които са били предназначени за традиционната офлайн търговия, ще трябва да се променят, особено за хранителните стоки, много от които не са предназначени за транспортни доставки. 

    Ефективност. Пандемията разкри слабости във веригите на доставки, които брандовете ще искат да отстранят, особено ако електронната търговия стане предпочитан за потребителите канал за пазаруване. Опаковката ще трябва да включва повече технологии за проследяване, като NFC и RFID тагове, за да се предоставят данните, необходими за оптимизиране на веригите на доставки. 

     

    Actualno.com
    Actualno.com Отговорен редактор
    Новините днес