Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Светът е твоята стая". Иво и зеленият маршрут на Пловдив

18 октомври 2024, 10:15 часа • 393 прочитания

Екологично камионче, което всеки ден обикаля десетки обекти в Пловдив, включили се в зелената кампания "Екозвезди", за да товарят разделно събраните отпадъци от пластмасови бутилки и алуминиеви кенове. И шофьорът, за когото това е всекидневна работа, която върши с осъзнато чувство за обществена полезност и грижа за природата. В днешния материал от рубриката "Екозвезди" ще ви срещнем с Ивайло Кръстев - той ще ни разкаже за неговия зелен еко маршрут, който всеки ден преминава.

"С една идея по-зелени"

Всеки пловдивчанин или гост на града, познаващ го добре, ще се сети за поредицата от следващите места.

"Първо минаваме през "Театър", после през "Хепи център", след това в ресторант "Рая", "Тримонциум", "Атлетик мол плаза". Нататък - "Кафеню", ресторант "Сингър", "Южен полъх" Тракия, "Поркис", "Хепи" на магистралата и приключваме с "Вадо" във Войводино. Такъв е само краткият списък от пловдивските обекти, през които Иво кара всеки ден. Можем с право да ги наречем Зеленият маршрут. Всички "спирки" от него по него с готовност са се включили към "Екозвезди" - инициатива на "Екопак" за разделно изхвърляне на алуминиеви кенчета и пластмасови бутилки, в която участват стотици бизнеси, предлагащи храни и напитки на локацията си в цялата страна. От компанията им предоставят безплатно всичко необходимо - контейнери, извозване по график, административна помощ. А това носи и имиджова полза - тъй като бизнесите стават част и от Зелената алея на славата (какво представлява тя, вижте тук).

Иво събира по 7-10 тона на месец, преминавайки около 700-800 километра за същия период. "Харесва ми работата, защото помагам да бъдем с една идея по-зелени. За мен е много приятно да съм част от колектива на Екопак и Папир.Бг - чувствам, че заедно помагаме на света и на самите нас да живеем в хармония с природата", казва Ивайло. И допълва, че работата е много динамична и разнообразна, защото всеки ден има различни трудности, които не могат да се предвидят - но човек се чувства полезен, когато ги разреши. "Промяната се случва по-плавно на някои места - необходимо е повече време, за да може персоналът от заведението, а и клиентите, да започнат да рециклират прецизно в двата контейнера, а някои успяват съвсем бързо - седмица-две и вече отношението им към отпадъците е съвсем изрядно", казва Иво. Любимото му място, възприело по чудесен начин методите на рециклиране, е Vado във Войводино; там винаги Иво е посрещнат от перфектната гледка, в която стъклото и пластмасата си е на мястото.

Опитът от чужбина

Иво е живял повече от 10 години в Англия и има двойно гражданство, съответно двойни са и впечатленията за това как рециклират на Острова и тук. "В Англия страшно много се държи на разделното събиране. Още като малък започваш да виждаш примери как пластмасата се отделя от стъклото. От тогава, покрай баща ми, съм свикнал да събирам отпадъците си разделно. Но и самите правила в Англия са много строги. Просто като дойдат, и видят, че боклукът не е събиран разделно, не ти го извозват", казва той. И допълва, че в центъра на който и да било английски град, ако си хвърлиш боклуците по земята, може да бъдеш глобен.

В сравнение с Англия тук все още еко мисленето не е добре развито, но се движи в правилната посока. "Мисля, че доброто отношение е най-важното. Не да сме груби с хората, които не рециклират съвестно, а да се опитваме да им обясним защо е необходимо да го правят. Полагам всички усилия да разяснявам какви са ползите", казва още Иво. Според него една ключова промяна, която трябва да настъпи тук, отново може да бъде взаимствана от английският опит - на всяко сметище да има изключително сериозен контрол, проверка и засилена охрана, които да следят какво изхвърляш и по какъв начин".

Като на игра

"Вкъщи майка ми, баща ми, брат ми, по-малката ми сестра: всички те събират разделно. Сестра ми я научих много лесно - децата като видят нещо шарено, цветно, то им хваща окото веднага. Тя се заиграва, на нея й е интересно да хвърля в различни контейнери. Така рециклира вкъщи. Но какво правим с боклука навън? Отпадъци по земята, всеки хвърля където си иска.Опитах си да й обясня това поведение така: все едно да дойда в твоята стая и всички боклуци да ги изсипя на земята. Нея този пример много я впечатли - тя разбра, че светът навън, това е нейната стая. И в училище е разказала за мен какво всъщност работя и е дала същият пример на децата. Учителите са го чули и много са го харесали. И ето как един добър пример е започнал да работи - в училището събират разделно все по-добре", споделя Иво. Вижда в Пловдив голям потенциал и смята, че е много зелен град. "Хората доста държат на разделното събиране и смятам, че след години, това ще е българският град, който събира най-чистия отпадък".

А защо е избрал да се прибере тук след годините в Англия? "Аз съм на 22 години и там живота не е за млад човек, освен ако не си роден там. В България свободата, която имам, е много по-ценна от това да правиш повече пари. Тук се чувствам по-свободен и по-щастлив", завършва той.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес