Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Звуци на тялото: Защо казваме „апчих“, когато кихаме?

06 октомври 2024, 06:00 часа

Хълцане, пукане на стави, къркорене на стомаха и биене на сърцето са звуци, които тялото ни издава спонтанно. Откъде идват и защо е „апчи“, а не нещо друго.

Чуваме тези звуци всеки ден и обикновено не им обръщаме внимание. Чудили ли сте се някога защо сърцето звучи като „бу-туп“, а когато кихаме казваме „апчих“?

 

Още: Те ви побъркват: 4 звука, които трябва да избягвате

Защо точно "апчих"

Когато кихате, е много трудно да кажете друго. Когато нещо чуждо навлезе в носната кухина и предизвика дразнене, се изпраща сигнал до мозъка: чуждото тяло трябва спешно да се отстрани. Следващият сигнал стига до белите дробове, те поемат рязко дъх и в същото време въздухът преминава през гласните струни - човекът може да произнесе само „а“. След това, в максималната точка на изпускане, въздухът преминава през носната кухина и в същото време човекът може да произнася само съгласни звуци, откъдето идва „пчх“. Накрая останалият въздух преминава през глотиса и отново можем да произнесем гласен звук.

В никакъв случай не трябва да сдържате кихането си. Това може да доведе до непоправими последици, тъй като въздухът, който прочиства носа ни, се движи със скорост от 160 км/ч. Ако стиснем носа си и сдържим кихането, тъпанчетата, меките тъкани на ларинкса и кръвоносните съдове на ретината и носа могат да се спукат.

 

Още: Колко добре чувате? Лесен тест ще ви покаже истинската възраст на слуха ви (ВИДЕО)

Бу-туп

Така бие сърцето. Защо точно този звук?

Този мускул се свива, съкращението се предава на клапите, те се свиват и започват да вибрират, предавайки вибрации на областите, съседни на сърдечния мускул. Този звук достига до предната стена на гръдния кош.

 

Още: С тези три звука котката винаги ще идва при вас

Скърцащи стави

Хрущялът има гладка, хлъзгава повърхност, но когато престане да бъде такава, се появява скърцане, хрускане и в резултат на това болка. Във всеки случай скърцането в коляното не е нормално и не трябва да се игнорира. Ако това Ви се случва, е добре да потърсите мнението на лекар.

 

Хълцане

Хълцането е състояние, при което възниква рефлекторно неволен спазъм на диафрагмата. Най-често това се случва, когато човек е ял твърде много, пил е много течности, особено газирани напитки. Нервните окончания на определени нерви са раздразнени. Обикновено хълцането продължава около 10-15 минути, ако е по-дълго, например повече от ден, това е причина да се консултирате с лекар.

 

Шум в ушите

Вероятно е да се появи и поради ниски нива на хемоглобина, силен стрес и високо кръвно налягане, възпаление на средното ухо. Ако шумът в ушите е епизодичен и се чувствате добре, тогава той не е опасен. Но ако шумът в ушите е свързан с други симптоми - загуба на съзнание, високо кръвно налягане, тогава това е причина да се консултирате с лекар.

 

Защо коремът ми къркори?

Храната влиза в стомаха, смесва се със стомашния сок, след това се движи през червата, смесва се с жлъчката и панкреатичния сок и по време на ферментацията се образуват газове. Докато се движат по-нататък през червата, се появява характерен звук. Няма нищо страшно или опасно в това.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес