Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой метал е по-скъп от златото?

05 септември 2023, 16:22 часа

Всички знаят най-популярните благородни метали – среброто и златото. Но има и други, още по-скъпи от тях.

Кои са 5-те най-ценни метали в света?

5. Иридий

Иридият е вещество, което има сребристо-бял цвят и висока твърдост, признато за втория най-плътен метал на Земята и също за най-устойчив на корозия. Може да бъде намерен в големи количества в метеорити, а също и в земната кора. Открит е през 1803 г. от химика Смитсън Тенант, който му дал името на гръцката богиня на небесната дъга Ирис - с обяснението, че неговите поразителни соли наподобяват всички цветове на дъгата.

Едно от местата, където иридият бива откриван в значителни количества, е Южна Африка, която обикновено го изнася в различни страни по света, за да се използва в производството на изделия като часовници, компаси и в различни автомобилни части. Актуалната цена на иридия е около 520 долара за унция (1 унция ~ 31.1 грама).

Злато или не - ето как да разберем

4. Рутений

Рутеният е много рядък метал, принадлежащ към платиноидите и е открит през 1844 г. от руския учен Карл Ернст Клаус. Той нарекъл елемента на името на мястото, където е открит - Русия (рутений - от средновековен латински). Този метал обикновено се намира в руди с други метали от групата на платината, най-вече в региони като планините на Северна и Южна Америка. Обикновено се влага като катализатор и във високоякостни метални сплави заедно с платина или паладий, в електронни устройства и оборудване. Днес трябва да платите приблизително 260 долара за унция рутений.

3. Злато

Явно е, че този благороден метал няма нужда от представяне. Именно защото е най-популярният благороден метал от всички, той също е в списъка. Златото в най-чистата си форма е ярко жълт метал, който е плътен, мек, гъвкав и ковък и представлява един от най-слабо реактивните химически елементи на Земята.

Обикновено се открива в чиста форма на късове или зърна в скали, мини, минерални слоеве и алувиални находища. Китай все още доминира, когато става въпрос за производство на най-много злато, с приблизително 440 тона годишно. Чистото злато в момента струва около 54 долара за грам.

2. Паладий

Английския химик Уилям Хайд Уоластън открива паладия през 1803 г. и го назовава на астероида 2 Палада. Той е включен в групата на платината, заедно с рутений, родий, осмий и иридий – все елементи с подобни химични свойства. Паладият обаче е с най-ниска температура на топене и е с най-малка плътност от всички.

Обикновено се употребява в каталитични конвертори за превръщане на до 90% от всички вредни газове от автомобилите в по-малко агресивни вещества. Използва се и в изработката на най-скъпи бижута, в електрониката, в пречистването на подпочвените води, стоматологията и медицината. Нищо чудно, че паладият се смята за ценен метал, един грам от него струва около 72.13 долара.

В кои предмети в дома има злато?

1. Родий

Родият не е толкова популярен както среброто и златото, но е изключително рядък и се описва като инертен, твърд, сребристо-бял метал, устойчив на корозия. Има славата на най-скъпия благороден метал в целия свят. В един тон от земната кора има приблизително 0.001 грама от него. Родият има висока точка на топене и е изключително устойчив на корозия. Възможно е да се намери в никелови или платинени руди заедно с други ценни метали от групата на платината.

По-голямата част от родия, разпръснат по света, се използва за катализаторен преобразувател в автомобили. Заради отразяващите си свойства се включва в предмети като огледала, прожектори и бижута.

През последните години цената му се е увеличила с удивителните 265% и през 2020 г. цената на грам родий е 260.42 долара, което го прави най-скъпият метал на планетата.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес