Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли защо един от синовете на хан Омуртаг е лишен от власт?

21 ноември 2022, 16:33 часа

Омурта̀г - е български владетел, син на Крум. Управлявал е България в периода от 814 до 831 г.

Как се възкачва на престола?

След смъртта на Крум и на неговия наследник са будили различни спорове в историографията и различни интерпретации на събитията.

Историческите факти гласят, че настъпва кратък период от няколко месеца на политическа нестабилност. Споменава се за трима български управници за периода 814 – 816 г. – Дукум, Диценг и Цог.

Съществуват няколко хипотези за ролята на тези велможи: Крумови военачалници с важна роля в развоя на събитията, но без да са владели трона, кратко са управлявали България, регенти на малолетния Омуртаг, узурпатори на трона.

Знаете ли къде е гробът на хан Аспарух?

Ненадейната смърт на Крум оставя множество български войски в Тракия, които са защитавали важни стратегически позиции. Българите продължават бойните действия през 814 – 815 г., като отхвърлят византийското предложение за мир.

Византийският император Лъв V Арменец се принуждава през зимата на 815 – 816 г. да организира морски десант, при който византийците дебаркират край Несебър и го превземат, така отварят фронт в тила на българите. С тези си действия византийците успяват да си възвърнат по-важните крепости в Източна Тракия.

Как се е наричал дворецът на прабългарския хан?

Как се управлява Българската държава по времето на хан Омуртаг?

През 815 г. е сключен 30-годишен мирен договор скрепен с взаимна клетвена церемония в Цариград, при която император Лъв V Арменец извършва прабългарска езическа клетва, а българският владетел изпълнява християнски обичай. Договорът се е състоял от 11 клаузи, като до нас са достигат първите четири:

1. Първата клауза уточнява границата в Тракия. Тя започвала от Черноморското крайбрежие при Девелт, минавала по окопа Еркесия, продължавала към Макри Ливада (Хасковско) на река Марица и оттам – към Родопите и Стара планина, но без да включва Пловдив и областта му;

2. Втората клауза урежда въпроса за славяните, които живеят в пределите на Византия.

3. Третата клауза урежда въпроса за славяните от крайморската област.

4. Четвъртата клауза урежда размяната на пленници.

Знаете ли как се е казвала жената на хан Аспарух?

Защо един от синовете на Омуртаг е лишен от власт?

През 831 г. Омуртаг умира и е наследен на престола от третия си син Маламир. Защо точно от третият?

Първородният син на Омуртаг Енравота (или Боян) е лишен от трона поради увлечението си по християнската вяра, а вторият му син – Звиница, умира много млад.

Причините за смъртта на Омуртаг са неясни.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес