Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли откъде докъде се намира Дунавската равнина?

12 септември 2022, 14:00 часа

Дунавската равнина, заемаща значителна част от територията на страната ни – почти 29% със своята площ от 31 523 кв. км, се простира в северната част н България и е най-голямата природно-географска област у нас. Откъде докъде се намира Дунавската равнина, какви са границите ѝ е въпрос, който се изучава в часовете по география, но отговорът убягва на мнозина – ненаучен или забравен. Ще ви припомним.

Откъде докъде се намира Дунавската равнина?

Дунавската равнина граничи с река Дунав на север, от която е получила и името си, Черно море на изток, река Тимок на запад и Предбалкана на юг, като границите с Предбалкана са най-неясни и не така добре очертани в сравнение с тези с река Дунав например. Южните граници минават по местата, в които равнината достига най-северните гънки на Старопланинската област и само на места границите са добре очертани. Най-благоприятни за живот, развитие на населените места, икономика, туризъм, транспорт са северните граници на Дунавската равнина, което се дължи на река Дунав и активната роля, която играе във водния транспорт, търговията и риболова. За разлика от река Дунав, която се явява северна граница на Дунавската равнина, в самата равнина извират и текат малко реки, като тези в Западна Дунавска равнина са най-маловодни, най-малки, най-къси, а в Средната Дунавска равнина са транзитните реки. Минерални извори почти липсват, но пък Дунавската равнина е известна с богат растителен и животински свят, природни паркове с растителни видове, използвани за производство на лекарства, защитени местности и резервати.

Знаете ли през кои държави минава река Дунав?

Какво знаем за Дунавската равнина?

Освен откъде докъде се намира Дунавската равнина вероятно сте забравили и основни факти за най-голямата равнина в България. Дунавската равнина се дели на Източна, Средна и Западна част. Надморската височина варира и въпреки че е равнина, достига на места до над 500 метра – в района на Предбалкана. Средната надморска височина е 178 метра, тъй като низинните земи обхващат много по-голяма част от територията на Дунавската равнина в сравнение с хълмистите. Вторите обхваща под 40% от Дунавската равнина. Най-ниска е средната надморска височина в Западната част – 130 метра, най-малка по площ е Средната Дунавска равнината, а Източната Дунавска равнина е известна и с това, че в на нея е разположена местност Калимок-Бръшлен – най-голямата защитена местност у нас.

Климатът в Дунавската равнина е умереноконтинентален, а самата равнина е характерна и с това, че там е измерена най-високата годишна температурна амплитуда.

Дунавската равнина е богата не само на рудни и нерудни полезни изкопаеми, но и на горива, материали за промишлеността и строителството, което я прави ценен източник на ресурси, подпомагащ икономиката и развитието на държавата като цяло.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес