Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли от какво се прави пластмасата?

31 май 2024, 19:44 часа

Вероятно сте чували, че Европейският съюз предприема мерки за намаляване на отпадъците от пластмаса, тъй като тя застрашава живота в океаните, както и човечеството. Замърсяването е достигнало такова ниво – прогнозира се, че до 2050 г. пластмасата в океаните ще тежи повече, отколкото всички риби, при което са нужни незабавни мерки за преустановяване на попадането на пластмаса в океаните и моретата.

Причината за това внушително замърсяване с пластмаса е масовата ѝ ежедневна употреба – спомнете си само за пластмасовите чаши и чинийки за еднократна употреба, които изхвърляте всеки ден и които представляват около 50% от замърсяването, и ще разберете защо пластмасата представлява такъв глобален проблем и заплаха. От какво се прави пластмасата и как, че съумява да предизвика подобна заплаха за  живота на Земята и за здравето на човечеството, връщайки се при хората под формата на поднесени на трапезата морски дарове, консумирали попадналата в моретата и океаните пластмаса?

Колкото една кредитна - толкова пластмаса поглъщаме на седмица

От какво се прави пластмасата?

Синтетични или полусинтетични органични полимери, които остават твърди при стайна температура, са в основата на производството на пластмасата. Лесната обработка и възможността да се придават различни форми прави пластмасата широко използвана – освен торбички, чаши, бутилки, за които вероятно се сещате първо, пластмасата намира приложение в обзавеждането на дома – мебели, подови настилки, топло и електроизолация, тръби, козметика, опаковки, детски играчки, текстил и много други.

Стремежът е да бъде заместена от други материали там, където е възможно. Защо обаче това се налага? От какво се прави пластмасата, че е толкова нежелана в околната среда? Изходната суровина за производството на пластмаса обикновено е нефт или природен газ, които се рафинират в етан и пропан, след което с помощта на топлина се превръщат в етилен и пропилен, които се комбинират, за да създадат различни полимери.

Едва ли тази новина ви радва, като се има предвид, че купувате значителна  част от храната си, опакована в кутии и кофички от пластмаса. За щастие има и биопластмаса, макар да не е масова. Тя се произвежда чрез ферментация на естествени въглехидрати.

Защо е важно да знаем от какво се прави пластмасата?

Познаването на процеса на производство на пластмаса и какви са изходните продукти е важно за информираността на гражданите защо е опасно безразборното изхвърляне на пластмасата. Освен че попада в океаните, където се поглъща от рибите и се връща в  тялото ни, когато на свой ред консумираме даровете на моретата, можем да поглъщаме вредни вещества от пластмасата, когато я нагряваме, за да стоплим храната си в пластмасов съд, както и когато използваме многократно съдове от пластмаса, предназначени за еднократна употреба.

Лекар: Не допускайте това да попадне в организма ви - може да ви докара сериозни здравословни проблеми

Ако сте се чудили от какво се прави пластмасата, че да е толкова вредна, че да спазвате надписа на бутилката си „еднократна употреба“, вече знаете и това е възможно да ви възпре както от многократна употреба на пластмасови продукти, предназначени за еднократна, така и от закупуване и изхвърляне на изделия от пластмаса. Вероятно някои ще положат усилия да намалят употребата на пластмаса и защото макар чистите пластмаси обикновено да имат ниска токсичност, някои пластмасови продукти съдържащи различни добавки, могат да бъдат значително токсични, а други стават такива, когато се нагряват и използват многократно.

Как да постъпите така, че хем да не използвате една и съща бутилка за еднократна употреба с цел да намалите количеството отпадък от пластмаса, който произвеждате, хем да живеете еко и да се грижите за природата? Рециклирайте.

Това е решение, което се грижи за вашето здраве, това на околната среда, на морските обитатели, на планетата, спестява ресурси и свързаното с тяхното добиване замърсяване, което също е глобален проблем. Поинтересувайте се какво означават обозначенията на пластмасовите съдове и бутилки, които са за еднократна употреба, кои може да съхранявате с храна в хладилника си, кои, как и дали се рециклират.

Бъдещето е в ръцете ви.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес