Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли от какво се прави червилото?

20 юни 2022, 20:30 часа

Червилото е сред най-употребяваните козметични продукти от незапомнени времена до днес. Историята му е стара, колкото света. Или почти. Още шумерите, а по-късно и жителите на Древен Египет използвали червило, което естествено се различава напълно от съвременните по своите визия и състав. Червилата в онези древни времена се приготвяли от богати на желязо и олово скали, които оцветявали кожата на устните, смеси от червена охра, кармин и различни багрила.

Вероятно сами разбирате, че съвременните бюти помощници на дамите имат друг състав, но всъщност знаете ли от какво се прави червилото днес? Какво съдържа разкрасяващата гилза или течният бюти продукт? Вредни ли са съставките на червилата днес, или не е проблем, че така спокойно изяждат дамите, а и половинките им, килограми червило? Нека разберем.

Не изхвърляйте старото червило - дори не предполагате за какво може да го използвате

Състав на съвременните червила

Когато повечето дами са запитани: „Знаете ли от какво се прави червилото?“ свенливо поглеждат опаковката на своето и изчитат куп съставки, които не познават и които не говорят нищо на повечето хора. Няма нужда да се опитвате да разгадаете всички странно изписани съставки на етикета, тъй като реално повечето червила днес са направени от восък, масло и пигмент, както и от допълващи съставки. За да се произвеждат червилата, те следва да бъдат безвредни за здравето. Тоест няма от какво да се притеснявате, ако купувате утвърдени марки, чието производство подлежи на контрол.

Цветът на червилото се придава от пигмента, а маслата, вложени в продукта, овлажняват и се грижат за нежната кожа на устните, като те могат да бъдат най-различни и с различна ефективност или действие. Пигментите могат за бъдат както органични, така и неорганични и като цяло не представляват риск за здравето, въпреки че ги хапвате смело от устните си по време на хранене, целувки или консумиране на течности.

По отношение на восъка той намира приложение в производството на червила дълги години назад във времето. Преди повече от 1000 години се появяват първите червила от восък, целящи да предпазят кожата на устните, а родината им е Китай. Восъкът позволява на червилото да има твърда структура, което го прави ценен за червило в гилза. Текстурите, цветовете, технологиите се развиват и усъвършенстват във времето и това е съвсем естествено, но основните 3 съставки се запазват през последните векове.

Как да открием правилния цвят червило?

Знаете ли от какво се прави червилото, ако е матово?

Най-големи количества запълващи агенти като силициев диоксид и най-малко омекотители се срещат в матовите червила. Това спомага за дълготрайността им и оставането върху устните дори при хранене.

Знаете ли от какво се прави червилото, ако е кремообразно?

Кремообразните червила съдържат малко масла, но много восъци.

Знаете ли от какво се прави червилото, ако е тип гланц с цвят и блясък?

Гланцовото червило е богато на масла, за да придаде на устните сочен и гланцов завършек.

Знаете ли от какво се прави червилото, което не остава по яката на партньора ви?

Вероятно ви е любопитно не само да откриете отговора на въпроса: „Знаете ли от какво се прави червилото“, но и кои са били най-вредните съставки, влагани в червилата, в хода на тяхната история и развитие. Знаете ли за съдържанието на живак в т.нар. „химически“ червила от недалечното минало, които оставали трайно на устните с часове и не се измивали или изяждали. Химическите червила не се произвеждат вече, а са заменени от дълготрайни червила, които също остават на устните ви и след целувки, но са безопасни за вашето здраве и това на партньора ви. Съвременните дълготрайни червила съдържат силиконово масло, което запечатва цветовете върху устните и което не е вредно като съставките, влагани в първите дълготрайни червила.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес