Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко на брой са звуковете в българската азбука?

26 май 2023, 19:16 часа

Знаете ли колко на брой са звуковете в българската азбука?

Звуците в българската азбука са повече от буквите. Една от причините за това е наличието на няколко букви, които са съчетание от два звука. Такива са буквите „я“, „ю“ и „щ“. Друга причина отговорът на въпроса „Знаете ли колко на брой са звуковете в българската азбука?“ да е „повече, отколкото букви“ са звуковете, които се пишат чрез съчетание от по две букви. Такива са „дж“ и „дз“.  Преди да отговорим обаче на въпроса колко са звуковете в азбуката ни, нека видим какво наричаме звук.

От колко букви се състои българската азбука?

Какво е звукът?

Звукът е най-малкият езиков знак. Обобщените представи за звуков знак се наричат фонеми и те се изучават от фонетиката. По определение „Фонемата е най-малката звуково неделима частица от състава на думата, която може да изпълнява смислоразличителна функция в морфемите и в думите.“ Важно за фонемите е, че при замяната на една фонема с друга се получава друга дума. Ян Бодуен дьо Куртене – полски езиковед – и  Миколай Крушевски – негов  ученик – през 1875–1895 разработват теория за фонемите, доразвита по-късно от руски езиковеди, а Куртене е този, който въвежда в езикознанието понятието фонема. Думата фонема произхожда от гръцката дума φώνημα, която се превежда като „звук“. Звуковете се делят на съгласни и гласни.

-     гласни звуци – а, е, и, о, у, ъ,

-     съгласни звуци – делят се на звучни, сонорни и беззвучни, от една страна, а от друга – на меки и твърди. Всички съгласни без ж, ч, ш, дж,й могат да бъдат произнесени меко или твърдо  и така се получават различни фонеми, поради което и броят на звуците в езика ни е чувствително по-голям от броя на буквите.

Брой на фонемите в българската азбука

Вече знаете ли колко на брой са звуковете в българската азбука? Преброихте ли ги? Помагаме – 6 гласни и 39 съгласни – меките и твърдите се броят за различни фонеми – или общо цели 45 фонеми, които са с 15 повече от буквите в родната азбука. Именно тези различия правят по-труден отговора на въпроса колко са звуците и водят до грешни отговори сред запитаните, докато броят букви е масово известен.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес