Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко езера има в Рила?

15 март 2024, 17:16 часа

Колко езера има в България?

България е сравнително бедна на езера и езерни води. В страната има над 400 езера, повечето от които са с малки размери, малка дълбочина и малък воден обем. Общата им площ е 95 кв.км, а обемът на съдържащата се в тях прясна вода е 64 млн. куб. м.

Езерата в България са няколко вида: ледникови, крайморски, крайречни, тектонски, карстови и свлачищни.

Колко езера има в Рила?

В Рила има около 200 езера, т.е. половината от всички в страната.
Ето най-популярните групи от тях.

Седемте рилски езера

Тези приказно красиви езера са с ледников произход, разположени в Дамгския дял на Северозападна Рила. Разпределени са стъпаловидно между 2095 и 2535 м надморска височина. Ето имената им от най-ниското към най-високото:

* Долно езеро 2095 м
* Рибно езеро 2184 м
* Трилистника 2216 м
* Близнака 2243 м
* Бъбрека 2282 м
* Окото 2440 м
* Сълзата 2535 м.

Много световни духовни учители смятат Седемте рилски езера за един от енергийните центрове на света, редом с Мачу Пикчу в Перу и Тибет. Неслучайно Учителят Петър Дънов избира точно това място за своята паневритмия.   

Кое е най-високото от Седемте рилски езера?

Скалишки езера
Известни са още с името Реджепски езера. Намират се в Рила, южно от връх Скалец, в т.нар. Скалишки циркус. Езерата са две, като по-голямото е разположено на 36,3 м надморска височина и е с триъгълна форма. По-малкото езеро е с кръгла форма и заема площ от 1,2 дка. Езерата се намират на около 3,5 часа от хижа “Семково”.

Валски езера
Уникално красивите Валски езера са разположени в централната част на Рила между върховете Вала и Среден връх, а най-близките населени места до тях са град Белица и курортното селище Семково. По-голямото от двете езера заема площ от 26,6 дка и е с бъбрековидна форма. Намира се на 2268 м надморска височина. По-малкото езеро е около 3 дка с кръгла форма, разположено на 2234 м. Бреговете на Валските езера са стръмни и обрасли предимно с клек. Водите им са ледено студени.

Маричини езера
Маричините (или Маришки езера) са група от четири езера, разположени стъпалообразно в Маричинския циркус, оформил се между върховете Близнаците на запад, Маришки чал на юг и Манчо на югоизток. Намират се на височина от 2508 до 2301 м. Дават началото на река Тиха Марица, която заедно с река Права Марица образуват същинската река Марица. Две от езерата са постоянни, а останалите две праз лятото пресъхват. Районът около езерата е обявен за природен резерват “Маричини езера” през 1951 г.

Смрадливи езера
Те са общо пет на брой. Някои от тях пресъхват през лятото. Името им произлиза от най-голямото - Смрадливото езеро. Смрадливото езеро е най-голямото ледниково езеро на Балканския полуостров с обща площ от 240 дка, разположено на 2293 м надморска височина.

Имената на Седемте Рилски езера - знаете ли ги всичките

Урдини езера
Намират се в Урдиния циркус и са общо шест на брой. Сравнително малки са на площ. Най-голямото по площ е езерото Паница, което е 25 дка. Езерата са разположени на средна надморска височина от около 2340 м. Заобиколени са от върховете Мальовица, Додов връх, Мермера и Ушите. Оттук извира и река Урдина, която е приток на Черни Искър. 

Сухото езеро
Разположено е на около 1890 м надморска височина между върховете Попова капа и Водни чал. Най-пълноводно е през късна пролет при топенето на снеговете, понякога и през есента. Името му произлиза от това, че понякога през лятото, когато е много горещо и сухо, езерото пресъхва напълно.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес