Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е поп Богомил – създателят на богомилското движение?

27 септември 2022, 11:45 часа

Поп Богомил е български свещеник, считан за създателя на богомилското движение. Животът и делото му отнасяме към 10 век, когато българските земи били под владението на цар Петър I – син на Симеон. Богомилството бележи бързо разпространение в Мизия, Македония и Тракия. Известно на мнозина е, че Цариградската патриаршия не гледала с добро око на богомилството и го сочела като вредна за интересите на църквата и държавата ерес, но кой точно е бил поп Богомил знаят малцина.

Кой е поп Богомил?

Поп Богомил е духовен учител и свещеник, създател на богомилството. Беседа на презвитер Козма категорично посочва поп Богомил като основоположник на новото учение, на което дава и името си. Богомилите са наричани така именно на името на своя духовен водач. Поп Богомил проповядвал своето учение и живял в планината Бабуна, поради което съвсем не случайно другото име на богомилите било бабуни.

Интересен факт, който следва да споменем, когато говорим за поп Богомил и учението му, е, че местата днес в България, които традиционно са заселени масово от българо-мохамедани в миналото били особено силно обхванати от богомилството. Това е странен факт, като се има предвид, че поп Богомил е бил християнин. Друг интересен момент от историята ни, свързан с богомилството, също е свързан с християнството и по-скоро с Босненската църква, която първо институционализира богомилството, а по-късно съдейства за трайната ислямизация на населението на Босна. Ясно става, че макар християнин, учението на поп Богомил явно се е различавало коренно от догмите на православното християнство. Това обяснява защо най-видните ученици и последователи на поп Богомил били анатемосани. Някои учени сочат поп Богомил като автор на книги и баща на друг автор на литература, свързана с богомилството - поп Йеремия. Творбите и на бащата – поп Богомил – и на сина му са забранени от църквата и включени в Индекси на забранените книги. За жалост до нас не са достигнали книги, създадени от двамата автори, а само бегла информация за такива и за забраната им.

Въпреки че богомилството е преследвано и отхвърляно, а богомилите са сатанизирани от едни и благославяни от други, преследвани от едни и възхвалявани от други, то съумява да просъществува цели няколко века – до 15 век.

Има ли връзка между богомилите и анархистите?

Интересни факти за богомилството

1. Равенство между половете - идеята, която е била революционна за времето си, е проповядвана от богомилството. Богомилите първи и за разлика от другите религии проповядвали, че жената и мъжът са равни, имат равни права и допускали жени да стават проповедници.

2. Проповедта на богомилите е придобивала и определена политическа насоченост. Тя често призовавала към неподчинение към представителите на привилегированата класа, които командвали и владеели живота на селяните.

3. Водят се спорове къде първоначално е възникнало богомилството, като най-много мнения сочат Македония. В Тракия и Македония богомилите издигат първите си църкви, което е още едно доказателство в подкрепа на твърдението, че имено в Македония е възникнало първоначално и бързо се е разпространило в Тракия и Мизия богомилството.

4. Въпреки че богомилството изчезва по нашите земи преди няколко века, интересът към него не е утихнал, любопитството кои са били богомилите и кой е поп Богомил личи от количеството литература, създадена и издадена по темата.

5. Поп Богомил е считан от редица учени за един от най-влиятелните личности, оказали най-голяма въздействие върху формирането на морала на съвременните демократични общества. Неговите идеи за равенство на половете, социална справедливост, борба с класовата йерархия и други виждаме днес като основни и залегнали в демокрацията. 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес