Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е изобразен на банкнотата от 100 лева?

25 септември 2022, 13:00 часа

Парите са ежедневно средство за разплащане и задоволяване на потребностите, поради което дори стотици пъти да е минавала дадена банкнота през ръцете ви, малцина от вас ще помнят лика, изобразен на нея. Боравим с банкнотите някак механично, обръщайки внимание само на номиналната им стойност, а личността, символите и другите елементи, върху ценната хартийка остават на заден план. Знаете ли например кой е изобразен на банкнотата от 100 лева? Всеки втори, държал в ръцете си тази банкнота, не може да отговори на въпроса и среща трудности в припомнянето чий е ликът върху нея.

Кой е изобразен на банкнотата от 100 лева?

Пуснатата в обръщение от БНБ на 28 декември 2018 година нова банкнота от 100 лв. е с лика на Алеко Константинов – български писател, автор на известния пътепис „До Чикаго и назад“, чиято заглавна страница също намира място на лицето на банкнотата от 100 лева. До тях ще откриете и елементи, които са свързани с туристическото движение у нас.

Знаете ли какъв е номиналът на първата българска банкнота?

Освен кой е изобразен на лика на банкнотата от 100 лева интерес за вас вероятно представляват и изображенията на гърба ѝ. Те също са свързани с Алеко Константинов и представят моменти от живота и творчеството му. Ако може да разгледате банкнотата от 100 лева емисия 2018 година на ултравиолетова светлина, на гърба ѝ ще се появи и паметникът на именития български автор. Любопитен момент, който обаче е невидим с просто око и се забелязва само под лупа, е, че сакото на Алеко Константинов е покрито изцяло с микротекст. Това има по-скоро елемент на защита на банкнотата от подправяне заедно с други елементи като например изображението на еделвайс на лицето на банкнотата, което е видимо само под ултравиолетова светлина.

Банкнотата от 100 лева, емисия 2003 година, остава в обръщение и се използва като платежно средство заедно с тази от 2018 година. Кой е изобразен на лицето на банкнотата от 100 лева, емисия 2003 година? Ликът и тук е на Алеко Константинов и не се отличава от новата банкнота. Основната разлика е, че при новата банкнота има нови, подобрени и по-трудни за имитация защитни елементи, които минимизират риска от подправяне на банкнотата.

Защо има най-много фалшиви банкноти от 50 лв?

Кой е изобразен на банкнотата от 100 лева, която вече не е в обръщение?

Вероятно повечето от вас си спомнят, че съществуваше и стара банкнота от 100 лв., която вече не е в обръщение. Кой е изобразен на лицето на банкнотата от 100 лева, емисия 1993 година? Това е ликът на Захари Зограф заедно с фрагмент от стенопис. На гърба на старата банкнота припомняме, че се намираше фреската на Захари Зограф „Колелото на живота“ от Преображенския манастир. Банкнотата не е в обръщение и не може да бъде използвана като средство за разплащане, но има сантиментална и нумизматична стойност, които нарастват с течение на годините.

Познаването на изображенията на лицето и гърба на банкнотите, както и на елементи за защита, ще ви предпази от това да станете жертва на измама и да бъдете излъгани с фалшиви или излезли от обръщение банкноти.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес