Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кога се свалят мартениците?

03 март 2024, 15:47 часа

Всички знаем кога се подаряват мартеници - традиционни амулети от бели и червени вълнени нишки. За да ни донесе мартеницата здраве и късмет, трябва не само да я носим, но и да я свалим в подходящия момент и да я поставим на специално място.

Знаете ли кога се свалят мартениците? Няколко са най-популярните теории. Всяка от тях има специално значение и смисъл.

На Младенци - 9 март

Най-рано мартеницата може да се свали на 9 март, Младенци. На същата дата по стар стил се чества пролетното равноденствие. В народната традиция празникът Младенци съвпада с църковния празник Св. 40 мъченици. Денят се свързва с представата на българите за предстоящата пролет. Вярва се, че на този ден Господ забива 40 или 140 нагорещени шиша в земята и удря с тях земята, за да се затопли. Слънцето вече се обръща към лято.

Знаете ли кой е първият българин, окичил се с мартеница?

Когато видим щъркел или лястовица?

Най-популярно е вярването, че мартениците се носят, докато не видим щъркел или лястовица. Ако щъркелът е в полет, всичко през годината ще ни върви, сякаш “хвърчи”. Ако щъркелът е кацнал, ще сме сънливи и мързеливи през предстоящото лято. Когато се сваля мартеницата се прави пожеланието “Щъркел хвърчи - и аз да хвърча”.

Децата хвърлят мартеницата нагоре към летящия щъркел и казват “На ти на тебе мартеница, а дай на мене здраве”. В Южна България се вярва, че мартеницата, носена на китката, трябва да се свали, когато се види летящ щъркел. Мартеницата от врата се сваля, когато се види лястовица, което означава, че шията ще стане грациозна и дълга като на птица. 

На Благовец (25 март) или когато закука кукувица

Дори и да не сме видели щъркел, на Благовец можем да свалим мартеницата. Българите наричат празника Благовец или Половин Великден. Вярва се, че на този ден долитат кукувиците и лястовиците, за да известят, че зимата си е отишла. Змиите и гущерите излизат от дупките си, затова празникът се тачи против змии. Според поверието на Благовец започва да кука кукувицата. Тя предвещава събуждането на вили, самовили, юди и самодиви. Ако чуеш кукувицата на Благовец, ще ти върви през цялата година.

Когато видим цъфнало плодно дърво

Когато видим цъфнало дърво (слива, ябълка, праскова) сваляме мартеницата и я закичваме на дървото или храста. Намисляме си желание, което не споделяме с никого.

До жътва

В някои райони на страната има традиция хората да държат бяло-червения амулет, докато започне жътвата. 

Уж всички знаем, но какво точно символизира мартеницата

Къде са поставя мартеницата?

Независимо коя дата си избираме за сваляне на мартеницата, има едно правило, което не трябва да се нарушава. Мартеницата никога не бива да се изхвърля, защото така човек може да “изхвърли” собствения си късмет.

Свалянето на мартеницата също представлява магически ритуал, който цели да донесе плодородие, щастие, да пази от беди и болести. В някои райони мартеницата се хвърля в реката, за да им върви по вода и всичко лошо за изтече. На други места мартеницата се поставя под голям камък и след девет дни се гледа какво има под камъка. Ако под камъка има много мравки, ще се родят много агънца през годината. Ако има бръмбар или червей - ще се множат теленцата и кончетата.
Грижовните стопани оставят мартеница и в полога на домашните птици.

В някои региони мартениците се пазят през цялата година, за да ги връзват на ръцете на новородените и малки деца, когато ги извеждат сред хора, за да ги пазят от зли очи или против уроки. Мартеници се вързват и на сватбеното знаме при брачната церемония. 

 

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес