Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кога не се сбъдват сънищата?

21 юни 2023, 21:00 часа

Вярвате ли, че има пророчески сънища? Сънища, които ни предупреждават за опасност, предават ни послания от скъпите на сърцата ни починали близки, сочат ни правилния път и избор или ни показват бъдещето. Стига да можем да ги разгадаем.

Гадаенето на сънищата не е лесно и макар любопитните да търсят информация в съновниците, там често се срещат различни тълкувания на сходни сънища, което е объркващо. Още по-неприятно и дори плашещо е, когато сънят посочи опасност, предупреждение за нещо лошо , което предстои. Тогава старите хора понякога успокояват с думите – „утре е празник, не се притеснявай, това е празен сън“. Кога не се сбъдват сънищата и кога не следва да ни притеснява страшна опасност, надвиснала над нас или близките ни, която съновникът ни сочи, вижте в статията.

Защо сънуваме и какво е сънят?

Прекарваме 1/3 от денонощието, съответно поне 1/3 от живота си в сън. Това обаче далеч не обяснява какво е сънят и защо сънуваме. Доказано е, че сънищата ни навестяват около час-час и половина, след като заспим – по време на REM-фазата, при която сънят е дълбок и по време на която мозъкът ни е изключително активен. Да, този орган определено не почива по време на сън.

Според Фройд сънищата са резултат на мечтите ни, могат да ни помогнат да опознаем себе си и желанията си, докато други автори сочат точно обратното - умората, емоциите или преживяното през деня оказва резултат на сънищата ни.

Как да тълкуваме сънищата си според зодията ни?

Сънят е важен за пълноценната почивка, но той може да бъде нарушен от сънуването на страшни сънища и кошмари или дори от онези причудливи моменти, в които сънуваме, но осъзнаваме, че това е сън, тъй като те влошават качеството на съня. Позитивните емоции през деня и общото добро състояние – физическо и психическо – помагат да сънуваме по-приятни сънища, а приятните сънища, от своя страна, помагат да спим спокойно, без да се събуждаме от кошмари, да починем по-пълноценно и да се радваме на по-добро здраве.

Почти всички сънуват или дори вероятно всички, макар да не помнят и да отричат това, щом сънищата навестяват и животните, но не всеки помни своите сънища. Хората, които сънуват по-ярки сънища и дълго ги помнят, обикновено се оплакват от тези сънища, тъй като са свързани със странни или страшни неща, с починали близки и приятели, с пророчества, с кошмари.

Обикновено именно този тип сънища са най-ярки и те могат да държат сънувалия ги буден до сутринта. Преди да се притесните обаче, че падналият зъб сочи близка смърт в дома ви – както сочат повечето съновници, вижте дали сънят ви не е празен, както казват старите хора – и дали не сънувате в ден, в който сънищата не се сбъдват. А всъщност кога сънищата не се сбъдват и сбъдват ли се изобщо сънищата?

Кога не се сбъдват сънищата?

Вероятно ви се е случвало да се сбъдне ваш сън или поне тълкуванието в съновниците, което сте открили за съответния сън. Това може да изглежда малко плашещо, ако сънувате страховити истории и съновникът сочи, че предстоят проблеми, болести и беди.

Нормално е да се притесните от подобен сън с подобни тълкувания, ако често сънищата ви се сбъдват, но все пак не прекалявайте с черните мисли. Първо, пророческите сънища не спохождат всеки и не всеки сън е пророчески. Второ, има моменти и дни, в които сънищата са празни и не сочат нищо. Кога например сънищата не се сбъдват?

Сънищата, които предсказват нещастие

Бързаме да ви успокоим. Съществува спор има ли дати и дни, в които сънищата не показват нищо и когато сънуваме, то сънят няма да се сбъдне, дори по принцип да сме от малцината, сънуващи често пророчески сънища. Такива са например нощта на събота и нощта на неделя. Те се смятат от запознатите с тайнствената тема за съня и сбъдването на сънищата за особени и същите твърдят, че тогава сънищата са безсмислени, можем да ги игнорираме и да забравим какво сме сънували, защото не се сбъдват. Ако сънят ви е бил кошмарен, това е добрата новина за вас и може да се успокоите – краят на седмицата е време за празни сънища, които не сочат нищо.

Може да се отпуснете, да си починете, да наваксате пропуснатия или малкото сън през работната седмица и да не се тревожите какво е означавала онази огромна змия, която се опитва да се добере до вас в съня – сънят не се сбъдва и не означава нищо. Сънувайте на воля, без да се тревожите какво ви предстои.

Защо точно неделя е ден, в който сънищата не се сбъдват?

Това е свързано с историческото ни минало, когато денят неделя е бил ден за църква, за вяра. Всички обличали чисти дрехи и отивали в Божия храм. Неделя е традиционно религиозно възприеман ден. Сънят като явление бил в тотален противовес на реалната, установена и явно дефинирана чрез писанията, Библията и свещениците духовност на църквата, поради което в народните вярвания е останала убедеността, че сънищата в и срещу неделята – ден за Бога и църквата са безсмислени, празни и не се сбъдват.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес