Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кое е първо – яйцето или кокошката?

03 ноември 2022, 13:00 часа

Въпросът, поставен в заглавието, обикновено има метафорично-хумористичен нюанс поради очевидната трудност в разрешаването му. Нали, ако първа е била кокошката, възниква нов въпрос: а от какво самата тя се е излюпила, щом преди нея не е имало яйце? Ако пък яйцето е първо – кой го е снесъл, щом преди него не е имало кокошка? И така, до безкрай...

Въпреки че този въпрос често се използва метафорично, можем да търсим съвсем буквалния му отговор чрез еволюционната биология. Това е област от биологията, която изучава еволюционните процеси, довели до биоразнообразието на Земята – тоест, до многобройните форми на живот.

Теорията на Чарлз Дарвин смята естествения подбор за онзи механизъм, който позволява възникването, трансформацията и запазването на видовете във времето. Според тази теория, в далечното минало кокошката е имала предшественик, който не е бил кокошка, но вероятно вече е снасял яйца.

Видове кокошки и техните особености

Кога се появили яйцата?

Преди всичко е добре да се знае, че яйца се срещат в цялото животинско царство - следователно е необходимо да се разбере какво точно представлява самото яйце. По принцип то е вид „съд", ограничен с мембрана. Вътре ембрионът се развива и расте, докато достигне зрелостта, необходима му, за да счупи черупката и да заживее самостоятелно. Човешкият вид също има своето „яйце“ - яйцеклетка, наречена „зигота“. Тя се образува от сливането на яйцеклетката и сперматозоида – но не е защитена от черупка и не се изхвърля извън организма на майката. Тоест, не се „снася“, както правят птиците.

Яйцето на кокошката и на другите съвременни птици за пръв път се появява като такова преди около 340 милиона години с еволюцията на амниотите - група гръбначни животни, които снасяли яйца в черупки. Преди това повечето видове зависели изключително от водата, за да се възпроизвеждат. Но природата „осъзнала“ добрата сделка, която представлява амниотичната яйцеклетка - понеже тези животни така вече имали безброй възможности да приютят своите яйца на сушата. Впрочем, съвременните бозайници, влечуги и птици произлизат именно от първите амниоти.

Как се определя дали една кокошка е щастлива или нещастна?

А кога се явили на бял свят първите кокошки?

Следвайки логиката на еволюцията, първата съвременна кокошка вероятно се появила в резултат от генетичната мутация (или от няколко мутации), настъпила в зиготата, получена от чифтосването на две „почти кокошки“. Комбинираната ДНК на „прото-кокошките“ дала началото на развитието на първите клетки към съвременна кокошка. Такива еволюции обаче не се случват за една нощ: днешните видове животни, ако не всички, са резултат от безброй мутации, възникнали в резултат на адаптирането на животното към средата, в която живее, за дълъг период от време.

В някакъв момент от тази времева линия мутациите и новите ДНК-комбинации довели до появата на първата съвременна кокошка. Археологическите доказателства показват, че тази птица била опитомена от хората преди приблизително 10 хиляди години – но според ДНК-анализа се допуска, че се е отделила от дивия вид много по-рано, около преди 58 хиляди години.

През 2010 г. група британски учени съобщили за откриването на доказателства, които биха сложили край на този въпрос веднъж завинаги. Според проучването, изследващо образуването на яйцата, първа била кокошката. Защото по-голямата част от черупката на яйцето е образувана от калций (CaCO3) - но за да се образува цялата структура, този елемент трябва да се отложи под формата на кристали. За тази цел кокошките имат някои специфични протеини, включително така наречения овоклеидин-17 (OC-17). Той се среща само в кокошите яйчници, което накарало групата изследователи да заключи, че кокошката се появила по-рано от яйцето – нали, в края на краищата, без този специфичен протеин образуването на яйца е невъзможно. Обаче все още не е достигнат научен консенсус по този въпрос.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес