Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какъв е номиналът на първата българска банкнота?

05 май 2022, 13:20 часа

Българският лев е приет едва след Освобождението като парична единица. Името на лева произтича от употребяваната през XIX век форма на думата лъв – левъ. Произходът на името е свързан  и с употребяваните по нашите земи през XVII век холандски талери, на които изобразен бил именно лъв. Парите по онова време били често наричани лъвове. Така и думата лъв става ключова за зараждане на името на българската парична единица лев. При появата си левът има стойност, равна на тази на френския франк.

Законът за сеченето на монети у нас, определящ съдържанието на злато, сребро и мед в тях, е приет на 4 юни 1880 г., а година по-късно са пуснати в обръщение и първите монети в България. Знаете ли обаче какъв е номиналът на първата българска банкнота и интересно ли ви е как е изглеждала тя и какво е имало изобразено на нея?

Какъв е номиналът на първата българска банкнота и как е изглеждала?

Номер 000001 е номерът на първата българска банкнота, а номиналът е 20 лв. Тя е емитирана през 1885 година. На нея са изобразени воден знак на БНБ и надпис „София, 1 август 1885“, подпис на касиер и управител и информация, че за подправяне виновните се наказват съгласно закона. Интересен факт освен какъв е номиналът на първата българска банкнота е и този, че на нея са останали две руски думи. В текста на банкнотата четем на руски „кассирь“ вместо „касиер” и „подделка“ вместо „подправка“. Вероятно причината за това е, че са останали така по време на превода и не са преведени на български език – банкнотата е отпечатана в Русия, което обяснява двете думи на руски език, присъстващи върху лицето на двайсетолевката.

Следващите банкноти имали изобразени сцени от живота и бита на народа – невеста с менчета за вода, оран, пастир със стадо овце и други. По-късно върху банкнотите започват да изобразяват ликовете на значими българи и исторически личности, допринесли с живота и делото си за България като един от първите бил Христо Ботев, чийто лик стоял на банкнота от 5 000 лв., била в обръщение в периода 1908–1946 година.

Как приемат хората първата българска банкнота?

Любопитна информация освен какъв е номиналът на първата българска банкнота е и как тя е приета от хората. Първоначално българите не приели добре банкнотите. Първата, както разбрахме, е емитирана през 1885 година. Емисията е сравнително малка (213 хил. лева), а негативното приемане на хартиените банкноти е свързано основно с недоверието на хората в новите хартиени пари, както и златното покритие на банкнотите, което създава значително ажио между тях и масово използваните сребърни монети. Целта на БНБ е постепенно да ограничи употребата на сребърните пари и да наложи употребата на банкнотите.

През 1892 година БНБ осъществява промяна в политиката си и решава да емитира банкноти, обезпечени със сребро. Това обаче е осуетено от правителството. Нов Закон за монетите в Княжество България, приет през 1897 година, предвижда въвеждане на златен стандарт и извеждане на сребърните монети от обръщение. Годините обаче са тежки и бедни и не позволяват това да се случи. Така през 1899 г. БНБ започва да емитира банкноти със сребърно покритие. Утвърждава се сребърен стандарт в страната.

Българският лев е пряко засегнат от двете световни войни и от драстичната инфлация през 90-те години. През 1997 година се установява валутния борд, а две години по-късно левът е деноминиран при съотношение 1000:1, като курсът на новия лев към германската марка е фиксиран на 1 лев = 1 марка. След въвеждането на еврото курсът на българския лев е обвързан с този на еврото.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес