Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как се размножават костенурките?

16 май 2024, 15:11 часа

Костенурката се нуждае от партньор само за размножаване, а в останалите случаи съжителството им често води до конфликти и дори наранявания. Ако развъждате няколко костенурки, винаги бъдете готови да ги разделите.

Определяне на пола

Полът на популярните домашни костенурки може да се определи визуално не по-рано от 5-годишна възраст или по дължината на черупката, когато достигне 10-11 см. Мъжките имат дебела и дълга опашка, а женските къса - това е основният признак за определяне на пола.

Ухажването

Различните видове костенурки имат различни ритуали на ухажване – от най-нежни до доста агресивни. Така, например, червеноухите мъжки плуват пред женската и гъделичкат муцунката й с дългите си нокти. Но мъжките средноазиатски костенурки удрят женската с черупката си и хапят лапите й. Мъжките могат да участват в сериозни битки за женската, опитвайки се да прогонят противника или дори да го обърнат с краката нагоре.

С какво се хранят костенурките?

В природата костенурките нямат родителско поведение, затова след чифтосване мъжкият отива да търси нова женска; самата тя също може да си намери още няколко мъжки. След като снесе яйца, костенурката не се грижи за своето потомство, а просто си тръгва или отплува.

Женските костенурки могат да съхраняват мъжка сперма в продължение на няколко години, затова не е необичайно да имат оплодени яйца дори, след като са живели няколко години в терариум без партньор.

Ако искате да отглеждате костенурки в терариум, не е достатъчно просто да поставите мъжки и женски заедно и да изчакате да достигнат полова зрялост. Женската може да не позволи на мъжкия да се приближи, той може да загуби интерес към нея или пък изобщо да не й обърне внимание.

Сформиране на група за разплод

За да могат костенурките да започнат да се размножават, трябва да има няколко здрави възрастни мъжки и женски в една оградена зона (голям терариум или външна волиера) при подходяща температура и влажност. По-добре е в групата да са няколко женски на един мъжки. Костенурките се чифтосват през цялата година, но само когато са сити и на топло. Мъжките предпочитат по-големи женски.

При обрамчените костенурки (Testudo marginata) е обичайно да се пуска един мъжки да се доближи до женската. При каймановите - 1 мъжки на 2 женски, за други сладководни е подходящо същото съотношение, а за повечето сухоземни костенурки - 3 женски на 1 мъжки.

Знаете ли какво яде костенурката?

Стимулиране на размножаването

За да се стимулира размножаването, костенурките се настаняват за топло презимуване, а 1-2 месеца преди размножителния сезон се държат в различни заграждения, за да не се виждат и усещат. След презимуването трябва постепенно да повишавате температурата - или 3 месеца преди размножителния сезон може да съкратите продължителността на осветлението до 6 часа на ден и да намалите температурата на водата и въздуха с 4-5 градуса спрямо обичайната горна температура.

След 2 месеца постепенно в продължение на 4 седмици увеличете продължителността на осветлението до 10-12 часа и горните температурни граници. Последната седмица пръскайте терариума и сухоземната костенурка два пъти дневно с вода от бутилка със спрей, осигурете й свежа, фина храна.

По-добре е да вкарвате мъжки при женски, а не обратното - така мъжките ще са по-малко агресивни. Някои видове костенурки, като средноазиатските, не се нуждаят от допълнителна стимулация. Те и без това са винаги готови за любов.

Може да позволите на самците да проявяват агресия един към друг (да влизат в двубои), но процесът трябва да бъде контролиран, за да не се нараняват.

Ефектът на растителните естрогени върху репродуктивния цикъл на костенурките не е достатъчно проучен.

Изкуствено осеменяване

Техниките за изкуствено осеменяване на костенурки са използвани, но засега са доста скъпи и неефективни - затова имат смисъл само за много редки и застрашени видове.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес