Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаци и СУЕВЕРИЯ - Защо не трябва да се сяда върху масата

18 март 2022, 18:31 часа

Нашите предци са имали в ежедневието си много знаци и суеверия, регулиращи различни аспекти на живота. Като започнем от подреждането на предмети в къщата и стигнем до изискванията за подаръци. За някои тези знаци са актуални и до днес - например забраната за сядане върху масата. Изглежда, че въпросът е изключително важен по отношение на етиката и хигиената. Обяснението на това суеверие е много по-дълбоко от обикновената логика.

Свещено място

Както и сега, трапезата на нашите предци е била мястото, където се е събирало цялото семейство. Тя е била един вид централен предмет в къщата и според нашите прабаби и дядовци е имала свещена сила. Мнозина преди да започнат хранене четат молитва, позовавайки се на божествените сили. Към масата за вечеря всички трябва да се отнасят с уважение. В противен случай, е възможно да разгневите Всевишния и да загубите своя ангел пазител.

Какво са суеверията?

За нашите предци масата е била свещено място - затова е било забранено да се сяда върху нея.

Смятало се е, че семейството е в опасност. Това се обяснява с факта, че на масата членовете на семейството обсъждат различни въпроси, включително и негативни, имат кавги и конфликти. Тази енергия се натрупва и когато човек седне на масата, той я поема върху себе си. Вярвало се, че който седне на масата е заплашен от бедност и болести, както и липса на късмет.

Провали в личния живот

Нашите предци са свързвали много знаци с щастие в личния си живот. Седенето на масата, според тях, води до това, че младите момчета и момичета може да не се оженят, оставайки самотни. Със същото съдържание има знак, че неомъжените момичета не трябва да седят близо до ъгъла на масата. Смята се, че не могат да намерят семейно щастие. За мъжете, между другото, седенето на ъгъла, според народните вярвания, има благоприятен ефект. То им помага да придобият собствено жилище.

Странните ритуали и суеверия за късмет

Мистичната сила на ъглите

Специално отношение към ъглите се формира в славянските вярвания. Те са надарени с мистична сила. Смятало се, че изпъкналите ъгли създават един вид енергиен поток, който може да "разтвори" енергията на човека, причинявайки влошаване на благосъстоянието. Падащият ъгъл, напротив, може да абсорбира всякаква енергия. Именно поради тази причина е обичайно да се поставя палаво дете в ъгъла (някои родители все още го правят) - така то уж се успокоява по-бързо.

Смятало се, че младите момчета и момичета, седнали на масата, ще се сблъскат с провал в личния си живот.

Всеки сам решава дали да вярва на знаците, свързани със сядането на масата. Въпреки това е важно да не забравяме за хигиената и етикета.

 

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес