Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелени убийци: 20 растения, които не бива да поставяте в спалнята

09 септември 2023, 22:00 часа

Някои стайни растения нямат място в спалнята, тъй като те могат да навредят на вашето здраве и да попречат на съня. Ето кои са те

1.           Бръшлян

Контактът с кожата причинява алергичен дерматит със силен сърбеж, мехури и обрив. Освен това държането на бръшлян в спалнята може да доведе до световъртеж и главоболие.

2.           Стайни лилии

Цветята на лилията имат ярък, подчертан аромат, предизвикващ главоболие и алергии при продължителна експозиция. Силната миризма на растението възбужда нервната система и ще бъде трудно да заспите с такова цвете наблизо.

3.           Японска родея

Има отровен сок, който причинява сърбеж и копривна треска, а ако влезе в контакт с очите, може временно да ослепее. При случайно поглъщане провокира подуване на ларинкса и затруднява дишането.

Какви цветя да държим в спалнята?

4.           Монстера

Активно абсорбира кислород през нощта, така че може да провокира задушаване. Повърхността на цветето е покрита с малки отровни игли, които при контакт с кожата причиняват дразнене, сърбеж и подуване.

5.           Пустинна роза

Сокът ѝ е много отровен, при контакт бързо прониква в кръвта и причинява тежко отравяне на тялото.

6.           Мимоза

Срамежливата мимоза съдържа отровни вещества, които при продължителното въздействие причиняват косопад и води до оплешивяване.

7.           Кактуси

Не се препоръчва кактуси да се поставят в стая, предназначена за почивка и релаксация. Енергията на кактусите е много враждебна и може да доведе до конфликти в семейството.

8.           Еуфорбия триъгълна

Отровният му сок може да причини тежки изгаряния на кожата, зачервяване и парене. Може да увреди очите, ако стигне до тях.

9.           Нощница

Плодовете на нощеницата причиняват отравяне с нарушение на стомашно-чревния тракт, разширени зеници и сънливост.

10.         Азалия

Листата на азалията съдържат опасно вещество - гликозид, което при поглъщане води до нарушение на сърдечния ритъм. При попадане в тялото, настъпва смърт.

Цветя подходящи за спалнята

11.         Алоказия

Декоративнолистното растение има отровен сок, при случайно поглъщане може да причини отравяне.

12.         Теменужка

Не съдържа токсични вещества, но активно абсорбира кислород през нощта.

13.         Дифенбахия

Ако много малко сок от дифенбахия попадне върху кожата или лигавиците, може да предизвика алергии, кожно дразнене и дори подуване.

14.         Олеандър

По време на периода на цъфтеж може да причини тежък алергичен пристъп, световъртеж и главоболие.

15.         Хортензия

Всички части на това растение са отровни и съдържат цианид.

16.         Бегония

Вечно цъфтящата бегония е отровно растение. При контакт с лигавиците провокира изгаряния и предизвиква дразнене на епидермиса.

17.         Здравец

Маслото от здравец е силен алерген, така че ако вдишвате аромата на цветя и контакт с кожата, ще доведе до алергия и дори астматичен пристъп.

18.         Зюмбюл

Контактът с кожата може да причини екзема и дерматит, а при поглъщане в големи количества растението може да увреди бъбреците.

19.         Иглика

Отделя алкалоиди, които предизвикват гадене, главоболие и световъртеж.

20.         Кротон

При случайно счупване листът отделя токсичен сок, който води до лошо храносмилане, диария и болки в корема. Контактът с лигавицата на окото причинява слепота.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес