Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо съседката винаги добавя тази подправка в кафето си?

24 февруари 2023, 14:44 часа

Много хора не могат да си представят ден, в който да не пият вкусно и ароматно кафе. Някои предпочитат малко черно кафе, а други добавят към вкусната напитката мляко и захар. 
Ние обаче препоръчваме да посегнете към още една вкусна вариация - кафе с джинджифил. Тази напитка има не само уникален вкус, но и много ползи за здравето. Заслужава си да посегнете към нея особено през есенно-зимния сезон, тъй като тя отлично сгрява и подпомага борбата с настинката или грипа. Кафето с джинджифил също така има чудесен ефект върху метаболизма и помага за по-бързото изгаряне на мазнините. Защо още трябва да добавяте джинджифил към кафето си? 

Здравословно ли е кафето?

Отдавна се води спор дали кафето е здравословно. Някои го смятат за стимулант, който повишава кръвното налягане и отделя магнезий, докато други го оценяват заради способността му да стимулира организма, да намалява умората и да подобрява концентрацията. 

Каква е реалността? Истината се крие по средата - кафето, когато се пие в умерени количества, може да има благоприятен ефект върху организма. 

Кофеинът в кафето стимулира нервната система, намалява сънливостта и умората и подобрява когнитивните способности. Освен това съдържащите се в него растителни полифеноли имат силно антиоксидантно действие, като по този начин забавят процесите на стареене, подпомагат имунитета и намаляват риска от диабет и сърдечносъдови заболявания. 
Въпреки това кафето трябва да се пие умерено - препоръчителната дневна доза кофеин е 300 mg. При по-големи количества могат да се появят симптоми като чувство на безпокойство, хиперактивност, ускорен сърдечен ритъм или безсъние.

Лекар: Хората, които пият кафето в тази част от деня, са с по-висок риск от диабет

Защо да добавяте джинджифил в кафето?

За да подсилите вкуса на кафето си и неговите благоприятни за здравето свойства, си струва да добавите джинджифил към кафето си. 

Тази подправка е източник на гингерол и цинферон - етерични масла с антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие. Това превръща кафето с джинджифил в напитка, към която си заслужава да посегнете особено през грипния сезон. И всичко това, защото то загрява отлично, унищожава бактериите и има антипиретичен ефект. Следователно ще ви помогне да се справите по-бързо с настинките и грипа. 

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, така че кафето с неговата добавка си струва да се пие и когато страдате от мигрена или ставни заболявания. 

Освен това подправката, подобно на кафето, има положителен ефект върху нервната система - подобрява кръвообращението в мозъка и повишава умствената работоспособност. Ето защо кафето с джинджифил е отличен начин да започнете деня. То стимулира действието, подобрява настроението и има благоприятен ефект върху паметта и концентрацията.

Кафето може да повиши концентрацията, но какво се случва с креативността?

Кафе с джинджифил за отслабване

Друго предимство на кафето с джинджифил е неговият немалък ефект върху храносмилателната система. 
Напитката има разхлабително действие, подобрява храносмилателните процеси и ускорява метаболизма. 
Следователно редовната консумация на кафе с джинджифил може да спомогне за изгарянето на мазнините и да насърчи загубата на тегло. 

Ако искате да използвате кафе с джинджифил за отслабване, трябва да добавите към него и канела, която също подобрява метаболизма и намалява апетита. Тя също така оказва влияние върху понижаването на нивата на захарта и холестерола, като по този начин предотвратява развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Кафе с джинджифил: как да го приготвите?

Приготвянето на кафе с джинджифил е много просто. Можете да използвате както корен от джинджифил, така и прахообразната версия на подправката. Необходимите съставки са:
1 см корен от джинджифил и една порция разтворимо кафе.

Измийте добре корена от джинджифил, обелете кожата и го нарежете на по-малки парчета. Поставете го в съд и го залейте с чаша вода. Покрийте и кипнете, след което изключете котлона и изчакайте известно време. Извадете корена от джинджифил от врящата вода и изсипете отварата върху кафето. Поръсете с канела и украсете с разбита сметана.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес