Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се връщаш при бившия?

18 август 2022, 08:51 часа

Когато една връзка се разбие окончателно, от нея остават само режещи парчета. Но какво кара хората да се връщат отново при онези, с които са приключили „завинаги“?

Съзависимост

Чувствата към партньора, които няма как да умрат веднага след раздялата и емоционалната болка те подтикват да се връщаш към предишната си връзка. Ще ти се, вярваш, че там ще намериш щастие и спасение. Това обаче просто не се случва. Напротив, засилваме онова, което е вътре в нас вече. Т.е. засилваме болката и страданието. Изходът е само един – да премахнете тази дърпаща ви назад съзависимост.

На хоризонта няма по-добър

Въпреки че сте разделени, ти продължаваш да не виждаш по-обещаващ партньор. И все пак – огледай се по-добре, спри да идеализираш бившия. Ако беше идеален, нямаше да е бивш.

Нямаш желание и време за нови отношения

Искаш любов, макар и илюзорна, но тук и сега. Заблуждаваш се. Искаш щастлива връзка, нали? Отношенията с бившия могат да бъдат единствено краткотрайна заблуда, която да направи раната ти още по-болезнена и голяма.

Користни намерения и тънки сметки

Вариантите тук са много: секс, пари, изгодни запознанства или PR. Вариант е, ако можете да имате взаимоизгодно сътрудничество, но знайте – при такива отношения лично щастие няма.

Подценяване и чувство за собствена малоценност

Ще ти се да си нужна на някого. Ако не на някой нов - поне на бившия ти. Когато обаче възобновите отношенията си, винаги следва едно и също: започва старата песен на нов глас. Чудиш ли се защо? Ако се подценяваш, другите също ще те подценяват. Оправиш самооценката си, преди да започнеш следваща връзка, защото в противен случай и тя ще ти донесе само разочарование и сълзи.

Развила си емоционален садомазохизъм

Това е разпространен вариант на връзка тиранин-жертва. Хората си спомнят каква е била връзката и колко зле е свършило всичко. Но го правят пак. И, естествено, пак става същото! Ако сте попаднали в такива зависимост с бившия си партньор, не се притеснявайте да потърсите помощ от психотерапевт.

Нужда да излекувате вътрешните си травми

Нашите партньори са наши огледала – в тях се отразяват ситуациите и несъвършенствата, от които се стремим да се отървем. Затова се връщаме при бившия – желаем да работим върху вътрешните си травми. Може да направите това обаче по други начини, не е нужно да е с бившия.

Щастливо бъдеще с новия бивш

Случва се и това, макар и да е наистина рядко. Хората се разделят, всеки се развива в своята си посока, отделно един от друг трупат опит, променят своя мироглед и преоценяват ценностите. След това, променени, вече са готови да създадат качествени отношения помежду си. В този случай връщането при бившия води до здрави отношения и щастливо семейство. Но, да го кажем още веднъж – това се случва наистина много рядко!

Можем да обобщим, че жените се връщат при бившия си при чувство за малоценност и нещастен личен живот. Разбира се, това със сигурност не са единствените причини. Ако обмисляш да възобновиш стара връзка – помисли хубаво. Какво те кара да искаш това? Дали и двамата сте се променили достатъчно, че този път да се получи нещо различно?

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес