Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се получава конденз по прозорците сутрин?

05 януари 2024, 18:44 часа

Образувалият се конденз по прозорците сутрин в студените зимни дни не само скрива пейзажа, на който искате да се насладите, ако от дома ви се разкрива приказна гледка към планината. Кондензът означава влага, а тя неминуемо е свързана с повишена опасност от мухъл и плесен, формиране на нездравословна среда и всички произтичащи рискове от това.

Световната здравна организация категорично определя прекомерната влага, плесен и мухъл, като „заплаха за здравето“ особено за деца, възрастни хора, страдащи от хронични заболявания или от дихателни проблеми. Обитателите на изпълнени с влага и мухъл жилища и сгради са изложени на повишен риск от респираторни симптоми, респираторни инфекции, алергичен ринит и астма.

Влагата може да попие в строителните материали около прозореца, които се превръщат в чудесен източник на храна за вредители като термити и мравки. Не искате термити в стената в дома си, нали?

Ето защо научаването на причините за образуване на конденз по прозорците сутрин и най-вече информираността как да избегнем това са от ключово значение, тъй като се явяват грижа за здравето на цялото семейство.

Опасен ли е кондензът по прозорците и как да го отстраним?

Конденз по прозорците сутрин – причини за появата му

Може да наблюдавате конденз както от външната страна на прозорците, който трудно би увеличил нивото на влага в дома и създал значителни здравословни рискове, така и конденз от вътрешната страна на прозорците, който неминуемо води до повишаване на влагата в стаята и поражда риск стените ви, а и мебелите, пода и самите прозорци да се украсят с мухъл, вреден за здравето. Учените дори определят конденза като по-вреден от влагата в дома, защото представлява застояла вода, рай за бактерии и микроорганизми.

За образуването на конденз по прозорците сутрин са необходими две неща – влажен въздух и студена повърхност, като и двете ги имаме в наличност в дома си през зимата. Стъклата са студени, а влагата е във всеки дом, тъй като се поражда от поливане на цветя, къпане, сушене на дрехи в стаите, готвене в дома и дори от дишането ни.

Познавайки причините за поява на конденз по прозорците можем да ограничим или преосмислим някои наши навици и действия, които увеличават риска от конденз като например да готвим на включен абсорбатор или на котлон на терасата, а не в кухнята, да инсталираме вентилатор в банята и да не оставяме вратите отворени след къпане, да инвестираме в сушилня и да забравим за просторите в хола и т.н., но не можем да спрем да дишаме, нали, а дишането също допринася за повишаване на нивата на влага в дома. Така че ни трябва и друго решение освен посочените, с което да се отървем от вредния конденз по прозорците сутрин.

Как да премахнете конденза от прозорците и дограмата?

Конденз по прозорците сутрин – как да се справим с него?

След като изредихме простичките решения за справяне с конденза и редуциране на появата му следва да погледнем и по-мащабните, които изискват обаче време и инвестиция, но са и по-ефективни и работещи от това да не поливаме цветята в дома си.

  • Осигурете висок клас качествени влагоуловители, които са отлично решение за намаляване на нивата на влага в дома тоест и на конденза. За да имат ефект обаче, съобразете броя и вида им с квадратурата на жилището, не може да очаквате едно малко уредче да се справи с влагата в жилище от 200 квадрата.
  • Ако не считате, че ще измръзнете, използвайте банята на отворен прозорец. Това е по-хард решение от отварянето му след душ, но е в пъти по-ефективно, тъй като реално влагата напуска дома ви мигновено след появата ѝ.
  • Покрийте всички възможни студени повърхности като тръбите за студена вода например с изолация.
  • Не допускайте течове в дома си и се погрижете за тях, дори да говорим не за течащ покрив или наводнение от тръби, а за капки вода от кранчето на чешмата.
  • Изпробвайте ефекта на фолиото за прозорци. Специалистите го сочат като лесен и сравнително евтин начин за значително намаляване на конденза по стъклата.
  • Следете нивата на влажност в дома ви и предприемете незабавни мерки, ако са по-високи от 60%.
  • Инвестирайте в качествена дограма и двоен стъклопакет, които ще ви спестят тревогите, свързани с конденза, а ако вече сте с такива и забележите конденз, време е да се обадите на майстора си.

Особено внимание обърнете на конденза по стъклата на колата ви, тъй като при превозните средства намалената видимост създава риск, далеч по-голям от мухъла в банята.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес