Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо редовната консумация на свинска мас е направо задължителна

05 юли 2023, 15:42 часа

Свинската мас е продукт, който се получава вследствие на топене на свинска мазнина. Има кремообразна текстура и за повечето хора е адски вкусна. Въпреки че свинската мас е изключително богата на мазнини, тя съдържа и някои полезни хранителни вещества.

Вижте кои са основните ползи от редовната консумация на свинската мас:

• Съдържа здравословни мазнини

Въпреки че трябва да се консумира в умерени количества, свинската мас съдържа някои здравословни мазнини, като мононенаситени и полиненаситени мазнини. Те могат да помогнат за поддържането на нормално ниво на холестерола и здравето на сърдечно-съдовата система.

Защо повечето специалисти отново препоръчват свинската мас?

• Повишава енергията

Свинската мас е източник на концентрирани калории и мазнини, които могат да бъдат полезни за осигуряване на енергия на организма. Това е особено полезно за хора, които извършват тежки физически натоварвания или имат нужда от допълнително количество енергия.

• Богата е на витамини

Свинската мас съдържа някои важни витамини - витамин Е, D и витамин К. Витамин Е е антиоксидант, който помага за защитата на клетките от свободните радикали, а витамин К е необходим за нормалното функциониране на кръвоносната система и здравето на костите. Свинската мас е вторият най-богат източник на витамин D. Една супена лъжица свинска мазнина съдържа 1000 IU витамин D. Също така той е мастноразтворим витамин, така че няма нищо по-подходящо за консумация от свинската мас. Важно е обаче да консумирате свинска мас от свободно отглеждани прасета, защото само те са имали достатъчно достъп до слънце и са складирали витамин D в мастните си тъкани.

• Подобрява вкуса на храната

Свинската мас може да добави богат вкус и аромат на храните. Тя се използва широко в готварството и при печивата, за да подобри вкуса на ястията и да придаде хрупкавост.

Консумацията на свинска мас трябва да става в умерени количества, защото тя е богата на мазнини и може да доведе до здравословни проблеми, ако се прекалява с нея. Хората, които имат висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания или излишни килограми, задължително трябва да се консултират с лекар, преди да добавят свинска мас към своето меню.

Това са най-интересните приложения на свинската мас, за които трябва да знаем

Свинска мас в народната медицина

Нейното основно предназначение е укрепване на имунната система. В народната медицина употребата на тази мазнина е външна. Тя се справя с леки настинки, хроничен бронхит и кашлица. Ето и няколко рецепти за външно приложение на свинската мас:

• Мас за разтривки – в 50 грама разтопена мас добавете 2 с.л. водка или спирт, и разбъркайте добре.

Мас с мляко за суха кашлица – в горещо мляко с мед се разтапя малко количество свинска мас и се пие 3 пъти дневно.

• Чай срещу хронична кашлица – в сварено мляко добавете зелен чай, малко свинска мас, черен или червен пипер. Пийте преди лягане.

Има още рецепти за употреба на свинска мас. Тя се използва още за лечение на подагра, болести на ставите и с козметични цели.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес