Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо прозяването по време на сън не е за пренебрегване?

23 март 2024, 12:33 часа

Ако се прозявате, докато сте будни, това означава, че тялото преминава в „бавен режим“, всички процеси се забавят, сигналът е ясен (въпреки че, се случва, ние да се прозяваме по други причини, например „за компания“ или от скука, след обилно хранене).

Прозяването по време на сън, когато дишането е бавно, спокойно, с ниска консумация на кислород, може да имате разстройство. Но най-вероятно въпросът е, че в стаята, където спите, няма достатъчно кислород - това е всичко. Проветрете добре и най-вероятно ще спрете да се прозявате.

Защо прозяването е заразно и дали честото прозяване може да бъде опасно, обяснява невролог, психоневролог, кандидат на медицинските науки Олга Голубинская.

Прозявате се често през деня - лекар разкри какво означава това

Хората обикновено се прозяват, когато са сънливи или имат нужда от почивка. Прозяването е рефлексивен процес, който позволява на мозъка да се активира.

Графикът на смени, летенето в други часови зони, всякакви смущения в биологичните ритми и по-нататъшното обръщане на съня водят до феномена на прозяването. Ако сънят е неефективен, човек периодично ще се прозява през деня, обяснява неврологът.

Обикновено хората рядко се прозяват през деня, но ако започнат да правят това постоянно, това може да е сигнал за наличието на сериозни заболявания.

Прозяването може да придружава, например, сърдечна недостатъчност. При психични разстройства, свързани с дисфункция на съня - неврози, депресия, може да се появи и постоянно прозяване.

Само прозяването от липса на сън или умора не означава, че е време да посетите лекар. Ако обаче прозяването се появи на фона на някои съпътстващи симптоми, това вече може да бъде опасно. В този случай трябва да се свържете със специалист, за да поставите диагноза и да вземете решение за методите на лечение.

Защо се прозяваме – топ причини

Има свързани явления: астения, загуба на паметта, нарушена концентрация, разсеяност, главоболие, понижено настроение, промени в налягането. Често вегетативните симптоми карат човек да се прозява.

Неврологът обяснява и защо прозяването е толкова заразно и често е невъзможно да се устои, ако някой се прозява наблизо.

Това работи не само когато се прозяваме. Например, когато хората гледат едни и същи еротични сцени, мозъкът се отразява. Има такива огледални неврони, те се адаптират към тази картина и предизвикват подходяща реакция. Ако реакцията не се случи, т.е., мозъкът не отразява, това също е нормално. Някои хора са по-добри в визуализирането на обект, други не.

Много зависи и от функционалното състояние на човека: ако човек е бодър, най-вероятно няма да се прозява, заключава невропсихиатърът.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес