Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо по време на сън тече слюнка?

30 януари 2024, 08:08 часа

Производството на слюнка е естествен и непрекъснат процес в човешкото тяло, който подпомага храносмилането и поддържа здравето на устната кухина. В будно състояние дъвченето и преглъщането помагат за управлението на потока слюнка, но по време на сън динамиката се променя. Феноменът на изтичане на слюнка по време на сън може да се дължи на различни физиологични и неврологични фактори.

Една от основните причини за повишеното количество слюнка по време на сън е намалената честота на преглъщане. Когато са будни, индивидите несъзнателно преглъщат слюнката по-често, което предотвратява натрупването ѝ в устата. С преминаването на организма в различни фази на съня обаче рефлексът за преглъщане намалява, което позволява натрупването на слюнка.

Вегетативната нервна система играе ключова роля в регулирането на телесните функции, включително производството на слюнка. По време на сън парасимпатиковата нервна система става по-доминираща. Тази система е отговорна за насърчаване на релаксацията и забавяне на телесните функции. Следователно намаляването на симпатиковата активност, която е по-изразена по време на бодърстване, води до относително увеличаване на парасимпатиковото влияние. Парасимпатиковата стимулация по време на сън може да засили активността на слюнчените жлези, допринасяйки за повишеното отделяне на слюнка.

Още: Ако слюнката ви изглежда или се усеща по този начин, време е да посетите лекар

Освен това позицията на тялото по време на сън може да повлияе на потока на слюнката. Когато сте в легнало положение, гравитацията улеснява натрупването на слюнка в устата, особено около бузите и под езика. Хоризонталното положение намалява ефективността на гравитацията при оттичането на слюнката, което води до забележимо натрупване по време на сън.

В допълнение към тези физиологични фактори, някои поведения, свързани със съня, също могат да повлияят на потока слюнка. Например дишането през устата, което е по-често срещано по време на сън, може да допринесе за повишено изпаряване на слюнката, което води до възприемане на прекомерно количество слюнка. Освен това при хората, които страдат от нарушения, свързани със съня, като например сънна апнея, може да се наблюдава повишено отделяне на слюнка в отговор на нарушения въздушен поток и опита на организма да поддържа влагата в устната кухина.

Самата слюнка изпълнява няколко основни функции в устната кухина. Тя помага в началните етапи на храносмилането, като разгражда частиците на храната, поддържа рН в устната кухина и предотвратява появата на кариес, като неутрализира киселините. Увеличеният поток на слюнка по време на сън може да е защитен механизъм, който да гарантира поддържането на тези функции дори по време на периоди на намалена активност.

Потокът на слюнка по време на сън е сложно взаимодействие на различни физиологични и неврологични фактори. Намаленият рефлекс за преглъщане, повишената парасимпатикова активност, гравитационните ефекти и поведението, свързано със съня, колективно допринасят за наблюдаваното явление. Разбирането на механизмите, които стоят зад потока на слюнката по време на сън, не само дава представа за нормалните физиологични процеси, но и помага за разбирането на потенциалните смущения, които могат да възникнат при някои състояния, свързани със съня.

Още: Тази смес ще ви избави бързо от храчките

Източник: Verywellhealth

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес