Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо някои органи при хората са по двойки?

20 май 2024, 07:35 часа

Каква е причината да имаме два бъбрека, но едно сърце? Каква е логиката? Как се е случило така, че природата е създала хората точно такива, каквито са, от какво се е "ръководила"? Разбираме защо някои органи при хората са по двойки, а други - не.

В хода на еволюцията всяко живо същество се променя, всички излишни "отпадат" поради ненужност, а онези органи, които осигуряват жизнеността на организма, се усъвършенстват.

В природата не може да има излишъци. Ако едно животно има два еднакви органа, това означава, че само в двоен екземпляр те могат да изпълняват правилно функциите си.

Сдвоени органи в тялото

Двете очи отговарят за пространственото възприятие, така че да не се блъскаме в околните предмети.

Две ноздри в един нос са необходими, за да се определи посоката, от която идва миризмата. А също така благодарение на двете ноздри се увеличава площта на контакт на лигавиците с въздуха, той се загрява, овлажнява и пречиства по-бързо, така че кислородът навлиза в тялото в необходимото количество. В този случай единият работи по-усилено от другия в продължение на 2 часа, а след това вторият поема ролята на лидер. И така продължава и продължава, за да не се уморят: един много координиран тандем!

Кой е най-малкият орган в човешкото тяло?

Двете ни уши помагат да се определи посоката на звука и приблизителното разстояние до неговия източник.

Двата крака позволяват нормално движение, осигуряват на тялото по-голяма подвижност.

Двата бъбрека непрекъснато филтрират кръвта, като я пречистват от токсини, отрови и други ненужни вещества. За едно денонощие през тях преминават около 200 литра кръв. Човек е в състояние да живее с един бъбрек, но той ще работи на износване, което може да доведе до патологии, така че хората с един бъбрек е много важно да бъдат особено внимателни за здравето и начина на живот.

Двата бели дроба позволяват на организма да получава повече кислород, защото задържат повече въздух при вдишване.

Принцип на симетрия

Двойките органи са разположени симетрично. Симетрията е основно свойство на повечето живи същества. Представете си, че имате уши и очи навсякъде - вие се превръщате в супергерой! Всичко наоколо виждате, чувате, забелязвате и можете в точния момент да отведете краката си от опасността.

Идеалната симетрия е сферична. Това е, когато сте топка, при която горната част не се различава от долната, лявата и дясната, всичко съвпада със себе си при завъртане около оста под какъвто и да е ъгъл.

Кои органи се намират от лявата страна на тялото?

Но ето го и проблемът: това е възможно само в един идеално симетричен свят, а нашият не е такъв. Върху нас действат различни сили - например гравитацията, която ни "тегли" надолу, и живите същества трябва да приемат правилата на играта, да се адаптират.

Така се появява радиалният тип симетрия - когато живото същество има горна и долна част, тялото съвпада със себе си, когато организмът се върти около определена точка или права линия. Много седящи организми, като гъбите и повечето бодлокожи, имат такава симетрия.

Но ако едно същество трябва да се движи активно, предно-задната посока става важна, а предната част е най-важна. Именно там се развиват сетивните органи, които улавят информация от пространството, и нервните възли, които анализират тези данни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес