Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не усещаме въртенето на Земята?

08 февруари 2024, 13:44 часа

Въртенето на Земята е основен аспект от движението на нашата планета, но ние не го усещаме в ежедневието си. Липсата на осезаемо движение може да се дължи на комбинация от фактори, свързани с размера на Земята, нашето собствено движение и адаптивността на сетивните ни органи.

Първо, Земята е огромна по мащаб. Екваториалната ѝ обиколка е приблизително 40 075 километра (24 901 мили). Този колосален размер означава, че скоростта на въртене на повърхността на Земята е сравнително ниска, въпреки бързото ѝ цялостно въртене.

На екватора например скоростта на въртене е около 1670 километра в час (1037 мили в час). С приближаването към по-високите географски ширини обаче тази скорост намалява. Тази постепенна промяна в скоростта на въртене не е достатъчно рязка, за да бъде засечена от нашите сетива, което допринася за липсата на възприемане на въртенето.

Ядрото на Земята сменя рязко скоростта и посоката си на въртене, а понякога дори спира

Второ, собственото ни движение играе роля за невъзможността да усетим въртенето на Земята. Тъй като Земята се върти около оста си, ние, заедно с всичко останало на повърхността ѝ, също се въртим заедно с нея. Това въртене е не само незабележимо поради постепенния си характер, но е допълнително прикрито от влиянието на други сили, като например гравитацията. По същество ние се движим заедно със Земята и в резултат на това между нас и земната повърхност няма относително движение, което да предизвика усещане за въртене.

Освен това въртенето на Земята е забележително стабилно. Скоростта му е постоянна, а всички промени се случват за огромни периоди от време. Тази липса на ускорение или забавяне допълнително намалява вероятността да усетим въртенето на Земята. Сетивните ни системи са по-скоро приспособени към промени в движението, отколкото към постоянно, равномерно движение.

30 км над Земята - ето колко струва (ВИДЕО)

Освен това телата ни са се приспособили към въртенето на Земята в продължение на милиони години еволюция. Вестибуларният ни апарат, който отговаря за равновесието и пространствената ориентация, е свикнал с въртеливото движение на Земята. Тази система разчита на движението на течността във вътрешното ухо и тъй като въртенето на Земята е постоянно и телата ни са еволюирали в тази среда, няма внезапни промени, които да предизвикат сензорна реакция.

Огромният размер на Земята, синхронизираното ни с планетата ротационно движение, стабилността на земното въртене и еволюционната ни адаптация допринасят за това, че не усещаме въртенето на Земята. Това е доказателство за сложността на природния свят и хармоничната връзка между движението на Земята и нашето собствено съществуване на нейната повърхност.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес