Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да забравяме за почистването на четката за коса?

28 ноември 2023, 20:11 часа

Ето няколко причини, поради които трябва да почиствате редовно четката си за коса и ето ги:

Погледнете гребена или четката си. Вероятно сте забелязали много коса на тях. Но може да сте виждали и малки сиви частици, полепнали по четините. Това е нещо, за което наистина трябва да говорим. Те се появяват от отлагането на мъртъв горен слой на скалпа, материали, използвани за удължаване на косата, себум и околна прах върху гребена и четката. Най-голямата причина да почиствате четката си е да ви попречи да прокарвате всички тези боклуци през косата си всяка сутрин.

Как да изберем най-подходящата четка за коса?

Почистването на четката ви е особено важно, ако имате пърхот, а за хората, които страдат от пърхот, е важно да почиствате четката за коса редовно, за да предотвратите пренасянето на пърхота, останал върху четката ви, обратно в косата ви. Мийте гребена си веднъж месечно е достатъчно.

Гребените са малко по-щадящи поради дизайна и материалите, от които са направени. Въпреки това е добра идея да почистите гребена, за да отстраните всякакви замърсявания.

Това всъщност е много лесно да се направи. Първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете цялата излишна коса от гребена. Ако има кичури коса, които са прекалено заплетени около четините, вземете малки ножици и отрежете тези косми между четините. След това отстранете подстриганата коса от гребена. Сега няма да е толкова трудно да направите това.

След като четката се освободи от излишните косми, тя е готова за измиване. Ако е пластмасов гребен, може да отиде направо в съдомиялната машина на горния рафт. Това важи за всички гребени, които също могат да се мият в съдомиялна машина. Ако тази идея ви изглежда твърде груба, няма нужда да се притеснявате. Следвайте инструкциите за почистване на непластмасови четки.

Как да почистим четка за коса?

Когато става въпрос за четки, които не са направени от пластмаса, трябва да напълните чаша или мивка с топла вода и да добавите няколко капки шампоан. Да точно шампоан! След това поставете гребена с четина в разтвора и като го държите за дръжката, го преместете няколко пъти във водата.

След това го оставете да престои в разтвора за 5-10 минути. Изцедете разтвора и изплакнете четката много добре под топла течаща вода. След това поставете четката върху кърпа, за да изсъхне.

Докато четката или гребенът са чисти и неповредени, можете да продължите да ги използвате. Моментът да ги смените е, когато са счупени, липсват влакна или просто вече не се използват.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес