Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо мъжете нямат целулит?

27 март 2022, 21:00 часа

Мит ли е, че целулитът се среща само при жените, а мъжете не страдат от него? Не, не е мит. Според цифрите: над 85% от жените страдат от целулит в даден момент от живота си, при мъжете процентът е под 10.

Какво представлява целулитът?

Целулитът е дифузно възпаление на подкожната съединителна тъкан. Води до неравномерно натрупване на мастна тъкан, отпадни продукти от обмяната на веществата в клетъчния слой на кожата и вода. Натрупвайки се, целулитът притиска кръвоносните и лимфните съдове, което води до т.нар. "портокалова кожа". 

Жените и целулита

При жените се среща много по-често заради различната структура на съединителната тъкан и фината кожа, които са свързани с женските полови хормони. Женската кожа е по-фина и тънка, но подкожният мастен слой е по-дълбок, затова всякакви промени в подкожната тъкан са много по-видими. Делът на мастната тъкан при жените е почти двоен и има различен генетичен модел на разпределение на мазнините.  

Митове за досадния целулит

Мъжете и целулита

Едва 10% от мъжете са предразположени към целулит. Обикновено при тях се появява като резултат от хормонални проблеми, след лечение с хормонални препарати, приемане на анаболни стероиди. Има и индивидуални случаи, които не са следствие от изброените.

“Портокаловата кожа” при мъжкия пол засяга преди всичко предната част на бедрата, задните части и корема. Друга причина за липсата на целулит при мъжете е структурата на самата кожа. Мъжката кожа е по-плътна от тази на дамите. Дори и да страдат от целулит, той не е така видим при мъжете. Донякъде липсата на целулит е заради високото ниво на тестостерон, който отговаря за гладкостта и еластичността на кожата.

Причини за появата на целулит:

* генетична предразположеност
* заседнал начин на живот
* суха кожа
* нездравословно хранене
* недостатъчен прием на вода
* хормонален дисбаланс
* наднормено тегло
* резки промени в теглото
* прием на медикаменти
* алкохол и тютюнопушене

Храни, които предотвратяват целулита

Как да си помогнем

Макар да няма открито средство за напълно премахване на целулита, има начини, с които може да си помотнете и да ограничите появата му. Ето някои от тях:

1. Физическа активност

Ако спортувате и се движите активно, ще подобрите мускулния си тонус, циркулацията на кръвта и процеса на детоксикация на организма.

2. Сваляне на излишните килограми

Целулитът е свързан с количеството телесни мазнини, въпреки че не се появява само при хора с наднормено тегло.

3. Хидратация на тялото

Водата е много важна за подобряване на кръвообращението и поддържане еластичността на кожата. Пийте минимум 1,5 - 2 л вода на ден.

4. Здравословна диета

Не е необходимо да спазвате стриктна диета. Консумирайте разнообразна храна, включете повече сурови зеленчуци, плодове, протеини и здравословни мазнини. По този начин ще стимулирате производството на колаген в кожата си и процеса на регенерация на клетките.

5. Сухо четкане

Прилагайте суха четка на засегнатите области. Това ще подобри лимфния поток и ще направи кожата ви по-гладка. Вземете средно голяма четка и в продължение на 5-10 минути третирайте засегнатите места всеки ден. След това не се къпете със сапун или душ гел поне няколко часа. Оставете кожата да диша.

Как се образува целулитът и как да го преборим

Напитки за премахване на целулита

Освен с правилно хранене и физическа активност, може да си помогнете за намаляване на целулита и с тези приятни напитки:

1. Сок от морков, ябълка и цвекло

Продукти: 2 моркова, 1 ябълка, 1 глава червено цвекло
Нарежете продуктите и поставете в блендер. Добавете чаена чаша вода и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Консумирайте сутрин преди закуска.
Сокът от морков, ябълка и цвекло е богат на витамин С и антиоксиданти и притежава антивъзпалителни свойства.

2. Сок от киви, червена боровинка, ягода и малина

Продукти: 1 киви, по 75 гр червени боровинки, ягоди и малини. Направете сок, използвайки сокоизстисквачка. Консумирайте сутрин преди закуска.

3. Зелен сок

Продукти: половин чаша магзаноз, 1 стрък целина, 5 листа спанак, половин краставица, 1 ябълка. Поставете тези съставки в блендер, добавете сока от 1 лимон. Изсипете в чаша и консумирайте сутрин на гладно.

Тази напитка помага за цялостна детокситация на тялото и предотвратява сърдечно-съдови проблеми.

Препоръчително е да пиете избраната напитка поне 10 последователни дни, за да има ефект.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес