Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кучетата обичат да се гушкат със собствениците си

13 юли 2021, 06:45 часа

Много собственици на кучета са забелязали, че техните домашни любимци наистина обичат да се гушкат - както със собствениците, така и с роднини, които харесват. Това озадачава мнозина, тъй като се смята, че желанието  за подобна близост е присъща изцяло на хората. Експертите обясняват, че има няколко причини за това наистина трогателно поведение на животните.

Първо, по този начин те показват своите чувства към собствениците си. Тъй като кучетата имат инстинкта на глутницата, те ви виждат като част от сплотената си група, което означава, че искат да ви покажат своята привързаност и любов. Така обясняват странното поведение на къчетата ветеринарният лекар д-р Зак Пилософ.

Експертът подчертава, че кучетата често инициират „прегръдки“ с близките си. Ритуалът има започва с традиционното подушване. Тогава, ако се харесват, се прегръщат и търкат един в друг, за да покажат своята привързаност и приятелство, обяснява Пилософ.

Освен това, малките кученца по този начин демонстрират на „възрастните“, към групата на които принадлежат и собствениците, тяхното уважение, обич и съгласие да се подчиняват.

Някои породи са особено големи фенове на гушкането. Сред тях са Голдън ретривъри, Нюфаундлендс и пиренейски планински кучета, от малките породи - помераните, малтийските булонки и кавалер Кинг Чарлз шпаньоли. Експертите, обаче, отбелязват, че има и някои изключения: много зависи от характера на всеки отделен домашен любимец.

Експертите отбелязват, че съществуват редица породи кучета, които имат толкова меки и пухкави козини, че буквално са създаени да бъдат гушкани. Разбира се, домашните любимци с плътна козина са по сложни за обгрижване. Но за мнозина те изглеждат по-сладки от по-малко окосмените си събратя.

Не трябва да забравяме, че в големите летни горешини трябва да осигуряваме на домашния си любимец хладно и сенчесто място за почивка, защото лесно може да бъде поразен от топлинен удат. Редобното пиене на вода също ще облекчи положението. Породите с плътна козина е добре в началото на лятото да минат през грууминг, за да се намали поне малко възможността за прегряване.

Кучетата обожават да си играят във вода. Домашният ви любимец ще е щастлив да може да се разхлади през деня в студена вода, без значение дали е в морето, реката, градския фонтан или в легена двора или на терасата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес