Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо кожата на лицето се претоварва с грижа и какво да правим с това?

04 септември 2023, 08:08 часа

Ако използвате продукти за грижа без мярка, те не само няма да решат проблемите с кожата ви, но и ще влошат нейното състояние. Ние разбираме какви симптоми показват претоварване на кожата и как да се отървем от всички излишни грижи.

Още: Защо кожата на японките е вечно млада?

Симптоми на претоварена кожа

1. Зачервяване и лющене

Заради неправилна грижа кожата се зачервява, лющи се и дори сърби, а също така става много чувствителна към слънцето. Това се случва, ако използвате много средства наведнъж или ги смесвате в грешна комбинация. За такъв резултат е достатъчно да нанесете твърде обилна порция от един продукт, пренебрегвайки инструкциите на опаковката.

2. Кожата е блестяща, но не мазна

Ако кожата ви лъщи, но не се чувства мазна, когато я докоснете, това е сигнал, че прекалявате с ексфолиращите продукти. Те са необходими за отстраняване на мъртвите кожни клетки, но някои от тези клетки на повърхността все пак трябва да останат за защита. За да избегнете този проблем, не използвайте ексфолианти ежедневно.

3. Повишено съдържание на мазнини

Още: Микродермабразио: Ползи и странични ефекти според експертите

Когато кожата ви изведнъж стане твърде мазна, вероятно сте изкушени да си купите нови матиращи продукти. Но поради такава активна грижа, кожата може да стане прекалено суха и да започне да отделя още повече мазнина, за да се възстанови.

По-добре е просто да намалите количеството продукти, за да се борите със съдържанието на мазнини в грижите си.

4. Пъпки

Използването на твърде много лечения за акне може да има обратен ефект. Обикновено козметиката за възпаление е доста агресивна, така че излишъкът й прави кожата прекалено суха. А това провокира появата на ново акне.

5. Кожата е матова и опъната

Заедно със сухотата може да се появи и друг симптом на прекомерна грижа: кожата става матова и опъната. Това в крайна сметка води до появата на бръчки и повишена секреция на себум. Това усещане за опъване често се появява веднага след измиване и показва, че почиствате кожата си твърде много и използвате агресивни продукти.

Още: Как да миете лицето си, за да избегнете увисване на кожата и бръчки?

Как да опростите грижата за кожата

В зависимост от типа кожа може да се нуждаете от различен минимален набор от продукти за грижа.

1. Нормално

За собствениците на нормална кожа са достатъчни да използват средства за измиване и овлажняване и слънцезащитни продукти. Намалете до минимум използването на маски, серуми и пилинги.

2. Мазна

За този тип кожа също е желателно да се използва по-малко количество средства. Изберете козметика, която изпълнява няколко задачи едновременно. Например слънцезащитен крем с овлажняващ ефект. Може да съдържа съставки, които са полезни за мазна кожа, включително алое вера.

3. Суха

Отървете се от излишните продукти, съдържащи алкохол. Ако имате суха кожа, тогава няма нужда да използвате почистващ гел, тоник и почистващи кърпички. Вместо това използвайте мицеларна вода, която премахва грима и замърсяванията, като същевременно хидратира.

Още: Тайните за красота на туркините, които трябва да откраднете

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес