Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо класическите картофени кюфтета никога не се разпадаха?

24 ноември 2023, 15:33 часа

Сочни, меки, топящи се върху небцето ви, картофените кюфтета заемат своето заслужено място сред любими постни ястия у нас. Макар да се приготвят сравнително бързо обаче, те далеч не са аламинути и имат своите тънкости и тайни. Сред най-големите трудности, които домакините срещат, е въпросът как да не се разпадат по време на пържене, като често се питат защо класическите картофени кюфтета на бабите им оставаха цели, а техните се разпадат на малки парчета.

Рецепта за НАЙ-вкусните картофени кюфтета

Вкусът на картофените кюфтета от детството липсва и на нас. Спомняте ли си, че някога ги приготвяха и със сирене – уникално вкусна комбинация. А усещате ли все още хрупкавата златиста коричка върху небцето си? Днес тя ни липсва все по-често и картофените кюфтета или приличат на смачкан вестник, или нямат вкус, или се разпадат в тигана. Припомняме ви малките тайни на бабите ни в кухнята, за да приготвите класическите картофени кюфтета с вкуса на детството ви.

Класическите картофени кюфтета – тайни и трикове против разпадане при пърженето им

Сред основните съставки в старите рецепти ще откриете яйца, галета и сирене. И това съвсем не е случайно. Макар че днес все по-често се предлагат картофени кюфтета без сирене или  с имитиращ продукт, който по никакъв начин не може да наподоби вкуса, който помним от „едно време“. За да не се разпадат кюфтенцата ви, важно е не само да добавите яйце към намачканите сварени картофи и сиренето, щедро подправени с лук, черен пипер и магданоз, но и да ги оваляте в галета, след като ги оформите. Галетата заедно с жълтъците в самите картофени кюфтета ще ги предпазят от разпадане.

Тайната на най-вкусните картофени кюфтета е ТАЗИ!

Друг трик, който ви препоръчваме да изпробвате, ако не се справяте с рецептата за класическите картофени кюфтета и те се разпадат, е изстудяването им. Хладилникът е отговорът на загадката. Оставете ги да стегнат, след като ги оформите и оваляте в галета. Поставете на дъното на тава лист фолио за печене, наредете ги внимателно, покрийте с друг лист фолио и оставете да стегнат в хладилника за няколко часа или дори за през нощта. Колкото по-дълго стоят в хладилника, толкова по-малък е рискът да се разпаднат. Нямате часове или денонощие време? Използвайте фризера за шоково охлаждане. Така 2-3 часа ще са ви достатъчни.

За да получите хрупкава златиста коричка, която да е наслада за сетивата, след като ги извадите вече охладени и преди да ги сложите във фурната или в тигана да се пържат, намажете ги с белтъци.

Всички тайни са пред вас и са разкрити. Остава да запретнете ръкави, да приготвите класическите картофени кюфтета и да се насладите с хората, които са ценни за вас, около масата.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес