Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо животът ви изглежда сложен? Ето 5 причини!

08 февруари 2022, 12:30 часа

“Простотата е най-сложното нещо днес”, Рамана Пемараджу

Живеем в свят на постоянни промени, над които невинаги имаме контрол и силата да променим. Ако животът ви изглежда прекалено сложен, помислете върху тези 5 причини, които може сами да промените и да си го улесните.

ФОКУСИРАТЕ СЕ ВЪРХУ СЛОЖНОСТТА В ЖИВОТА.
Ако можехте да попитате Конфуций дали животът е сложен, щяхте да получите следния отговор “Животът е прост, ние държим да го направим сложен”.
Потъваме в море от информация, често се объркваме и всичко ни изглежда толкова трудно. Склонни сме да виждаме сложността на нещата и да се фокусираме в объркващите 10% вместо да видим лесните 90% от решението на всеки проблем. Когато сте в трудна ситуация и се чувствате объркани, опитайте да се концентрирате върху прости решения и стратегии. Запитайте се: Ако подходът ми е прост и директен, какъв ще бъде резултатът? Повече объркване или може би решение? Сигурно вече сте си отговорили на въпроса.

НЕПРЕСТАННО СЕ ТРЕВОЖИТЕ.
Хората сме емоционални същества. Когато сме стресирани, ядосани, гневни или нещастни, нашите мисли и емоции оказват влияние върху поведението и реакциите ни. Ако постоянно се тревожите за проблемите и за бъдещето, това ще отнеме цялата ви енергия и ще доведе до физически и емоционален стрес. Колкото повече се безпокоите, толкова по-сложен ви изглежда животът.
Има много начини да успокоите съзнанието си и леко да забавите темпото Опитайте нещо от следните дейности:
- дишайте
- медитирайте
- правете физически упражнения
- практикувайте йога
- слушайте музика
- говорете си с приятели.

ИСКАТЕ ДА КОНТРОЛИРАТЕ ВСИЧКО В ЖИВОТА.
Живеем в объркан свят, в който е трудно да се намери отговор на всяко предизвикателство. Всички се страхуваме от нещо. Стремежът да контролираме живота си е опит да заровим страховете си.

Ако се опитвате винаги да контролирате всичко, това е признак, че живеете в страх. Освободете се от страховете си и се научете да приемате, че има много фактори, които са извън вашия контрол. Може да навигирате живота си, но не и да го контролирате.
“В живота 10% е какво ни се случва и 90% - как реагираме на него”, Чарлз Суиндол.      

ЩАСТИЕТО ВИ ЗАВИСИ ОТ ЩАСТИЕТО НА ДРУГИТЕ.
Животът ви винаги ще е сложен и труден, ако щастието ви зависи от други хора. Щастието не идва от другите, идва от вас.
Ако разчитате на друг за него, никога няма да го постигнете. Искате ли да живеете живот, в който цените себе, вярвате в себе си или искате да зависите от другите? 

ХРАНИТЕ СЕ ОТ ДРАМИТЕ В ЖИВОТА.
Ако се храните от драмите на хората, вие правите живота си много по-сложен отколкото е. Драмата и токсичните хора в живота ви са рецепта за емоционално изтощение и сложен живот.
Има определен тип хора, които живеят чрез драми и катастрофи. Те избират да отговорят на предизвикателствата в живота по непродуктивен начин. Стойте далеч от тях.  

“Ако приемате живота в неговата цялост, той не е сложен, сложно е, ако не го приемате” Марти Рубин

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес