Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо имаме вежди?

14 февруари 2023, 11:14 часа

Сигурно и вие сте се замисляли защо имаме вежди. Макар и да не сте забелязали видни ползи, те са там с причина. Учените смятат, че веждите са се запазили дори след като еволюцията е накарала хората да загубят по-голямата част от окосмяването си, защото изпълняват няколко ключови функции.

Първо, те предпазват очите. Формата на гребена на веждите и израстващите навън косъмчета на самите вежди отвеждат потта, дъжда и влагата далеч от очните ябълки, така че зрението ви остава ясно. Те могат също така да улавят прах или да предпазват очите от слънчеви отблясъци.

Назоваха 5-те основни причини, поради които веждите ви бързо изтъняват

Второ, те са от съществено значение за невербалната комуникация. Учените, които изучават изражението на лицето, твърдят, че веждите са важни за изразяване на щастие, изненада и гняв - функция, която може би са използвали и нашите човешки предци. През 2018 г. изследователи се опитаха да разгадаят защо веждите на Хомо неандерталец и Хомо еректус са били много по-изразени от нашите и предположиха, че това е свързано с приспособяването на силата на захапката им. Но когато манипулирали 3D компютърен модел на древен хоминин, натискът на захапката не оправдал големите вежди. Изследователите предположиха, че по-вероятната причина е социалната комуникация. В продължение на хилядолетия веждите ни са еволюирали, за да бъдат по-малки, по-податливи и полезни за невербална комуникация. Например днешните ползватели на езика на жестовете изкривяват веждите си, за да допълнят знаците с ръце.

ТОП 8 начина да си оформите перфектно веждите у дома

На трето място веждите служат като лична карта. Веждите изпъкват на фона на челото, виждат се ясно от разстояние и не се променят много с времето, което ги прави идеални за идентифициране на хора. В проучване от 2003 г. на група хора се показват снимка на известни личностти с изтрити с Photoshop очи, а след това снимка с изтрити вежди. Участниците са имали значително повече проблеми с идентифицирането на звездите, когато веждите са били премахнати.

Изводът? Ако сте под прикритие, забравете за слънчевите очила. Вместо това по-ефективно може да се окаже да обръснете веждите си.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес