Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хладилникът ни пропуска вода и как да го поправим?

18 ноември 2023, 15:45 часа

Течащият хладилник може да бъде разочароващ и потенциално вреден проблем. Ако някога сте отваряли хладилника си само за да откриете локва вода на пода, не сте сами. Има няколко причини, поради които хладилникът ви може да пропуска вода, и за щастие много от тези проблеми могат да бъдат разрешени с отстраняване на някои неизправности и основна поддръжка.

Една от често срещаните причини за течове от хладилника е запушеният или замръзнал дренаж за размразяване. С течение на времето дренажът за размразяване може да се запуши с отпадъци, което пречи на правилното изтичане на водата от хладилника. За да отстраните този проблем, намерете дренажа за размразяване и използвайте шише за пуйка или малка фуния, за да го промиете с гореща вода. Това трябва да отстрани всички препятствия и да позволи на водата да тече свободно.

На коя степен трябва да е хладилникът през лятото?

Друг потенциален виновник е блокирана или замръзнала водопроводна линия. Ако хладилникът ви има диспенсър за вода или ледогенератор, прегънатата или замръзнала водопроводна линия може да доведе до течове. Проверете водопровода за видими проблеми и се уверете, че е правилно свързан. Ако подозирате замръзнала линия, опитайте се да я размразите, като изключите подаването на вода и използвате сешоар, за да затоплите леко линията.

В някои случаи източникът на теча може да е повреден или спукан клапан за подаване на вода. Вентилът за подаване на вода отговаря за контрола на водата, която влиза в хладилника, и ако е повреден, може да доведе до течове. За да поправите това, намерете клапана и го проверете за видими пукнатини или повреди. Ако откриете някакви проблеми, може да се наложи вентилът да бъде сменен.

Кондензацията е друга често срещана причина за течове от хладилника. Прекомерният конденз може да се появи, ако уплътнението на вратата е повредено или не уплътнява правилно. Проверете уплътнението на вратата за признаци на износване или повреда и го сменете, ако е необходимо. Освен това се уверете, че вратите се затварят добре и че няма препятствия, които да пречат на правилното уплътняване.

Колко тежи един хладилник?

Редовното почистване на ваната за оттичане на хладилника също е от решаващо значение за предотвратяване на течове. Капкомерът е предназначен да събира конденза и друга влага, но с времето може да се запуши или замърси. Извадете ваничката за капки и я почистете старателно, за да осигурите правилното ѝ функциониране.

Течащият хладилник може да се дължи на различни проблеми, но с известно проучване и основна поддръжка много от тези проблеми могат лесно да бъдат отстранени. От почистването на запушения дренаж за размразяване до проверката на вентила за подаване на вода, отстраняването на основната причина за теча не само ще разреши проблема, но и ще помогне за поддържане на ефективността на вашия хладилник. Редовната поддръжка и навременното обръщане на внимание на течовете могат да удължат живота на вашия уред и да предотвратят повреди от вода на пода в кухнята.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес