Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хладилникът не работи на студено – разберете каква е причината

18 декември 2022, 16:00 часа

Нарастващите цени на квадратен метър за ново жилище принуждава редица млади семейства да се ограничат до по-малки апартаменти и да се опиват да преустроят терасата в кухня. Сред основните проблеми, свързани с прилагането на това решение, е студът през зимата. Ниските температури на терасата, дори да е остъклена, са свързани не само с дискомфорт на домакинята по време на приготвяне на храната, но и с факта, че влагата и студът могат сериозно да увредят някои домакински уреди. Защо хладилникът не работи на студено и защо не е добра идея да освободите място в дома си, поставяйки този уред на терасата, разберете от статията.

Защо хладилникът не работи на студено?

Различните уреди работят най-добре при различни температури и условия, посочени от производителя. Както не е добра идея да поставите хладилника близо до печката, така и не трябва да допускате да е поставен в помещение с ниски температури и висока влажност. Ако не спазите условията за употреба и съхранение, посочени от производителя, ще изгубите и гаранцията, ако уредът е нов и е в гаранционен срок. Това прави запознаването с ръководството за употреба от ключово значение. И въпреки че различните марки и модели хладилници работят най-оптимално при различна температура – 5, 10 и т.н градуса над нулата, има общи условия за употребата на уреда, както и сходни отговори на въпроса защо хладилникът не работи на студено.

Ето защо трябва веднага да махнете магнитите от хладилника

1. Когато температурите в помещението, в което сте позиционирали хладилника, са по-ниски от посочените от производителя, маслото, необходимо за смазване на частите, се сгъстява и няма достатъчно налягане за преместване на фреона.

2. Безспорно доказан факт е, че уплътнението на уреда се пука от студа, което е сред основните отговори на въпроса защо хладилникът не работи на студено. Ниските градуси водят до втвърдяване на уплътнението, а това от своя страна причинява напукването.

3. Ниските температури и влагата увреждат необратимо уреда. При прекомерна влага са възможни дори тотал щета или късо съединение, което е опасно не просто за уреда, а за дома ви и за здравето ви.

4. Ако позволите хладилникът или фризерът ви да са в помещение, в което температурата пада до -20, имайте предвид, че маслото става толкова гъсто, че двигателят не може да изпомпва фреон. Брандовете, чиито уреди могат да работят на по-студено от останалите, използват специално масло, за да направят уреда по-устойчив на студа.

Разберете защо хладилникът ви пука?

5. Други опасности при употреба на хладилника в твърде студено и влажно помещение, са корозия, окисляване, повреда на уреда.

6. Влагата също отговаря на въпроса защо хладилникът не работи на студено. Тя също е изключително неблагоприятна за уреда. Влагата е неизбежна, ако сте изнесли уреда на терасата си. Проблемът е, че дори уредът да не е директно под дъжда, влагата прониква и на затворено и то не само при дъжд. Снегът и дори мъглата са източник на влага. Под разрушителното въздействие на влагата металните части ръждясват, боята се унищожава, неизбежно се образува конденз по вътрешните части на уреда и те се развалят.

7. Ако оставите хладилника на температура по-ниска от тази, която той произвежда и поддържа, неизправността на компресора е неизбежна и това напълно обяснява защо хладилникът не работи на студено.

И тъй като при неправилна употреба – тоест при употреба на студено и влажно място, губите гаранцията си и безплатната гаранционна поддръжка, най-добре се погрижете да намерите подходящо място за хладилника си, за да не се разделите с нескромна сума от бюджета си за нов.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес