Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо флагът на Либерия е сходен с този на САЩ?

17 юли 2024, 20:11 часа

Африканските знамена
Ако погледнете знамената на африканските държави, ще забележите, че повечето имат два комбинирани модела: червено, черно и зелено или зелено, жълто и червено. Тези цветове са известни като панафриканските цветове. Зеленото, жълтото и червеното са цветовете на знамето на Етиопия - една от само двете страни, оцелели в битката на Африка.

На западноафриканското крайбрежие се намира втората държава (Либерия), оцеляла в надпреварата за Африка. Цветовете на нейното знаме, обаче, са червено, бяло и синьо. Този дизайн наподобява много знамето на САЩ.

Защо е така?
Преди да отговорим на този въпрос, нека се върнем към създаването на тази африканска държава.

Американско колонизационно общество
През 1816 г. се създава Американското колонизационно общество от аболиционисти с главна цел освобождаването на чернокожите роби и връщането им в родната Африка. Обществото има подкрепата на много отделни политици и богати граждани в САЩ и в крайна сметка получава официалната подкрепа от американското правителство. Поддръжниците му варират от аболиционисти до някои от най-видните робовладелци в страната, които се съгласяват да построят колония за освободените роби. 

Колко звезди има на знамето на САЩ?

Либерия - Земя на свободата
Република Либерия е разположена на западното крайбрежие на Африка. Граничи със Сиера Леоне, Гвинея, Кот д'Ивоар и Атлантическия океан. С подкрепата на Американското колонизационно общество местни племена купуват земята на западноафриканското крайбрежие и през 1822 г. и основават колония, която става известна като Либерия (от англ. Liberty — „свобода“). До 1828 г. заселниците превземат бреговата ивица, дълга около 500 км, а след това окупират части от крайбрежието на днешните Кот д'Ивоар и Сиера Леоне.

Държавата никога не е била колонизирана от западни сили.
На 26 юли 1847 г. чернокожите заселници от САЩ обявяват Република Либерия за независима. Те приемат африканския континент като “обетована земя”, но не се опитват да се приобщят към местните общности. След като пристигат в Африка, новите заселници се определят като “американци”. Поради тази причина символите на новата държава (знаме, девиз и печат) отразяват тяхното американско минало.

Знамето на Либерия
Знаменто на Либерия ясно отразява националното наследство на страната. Има голяма прилика със знамето на САЩ, където са родени повечето от първите колонисти на Либерия. Приликата е съзнателен избор от страна на правителството на Либерия да представи историята на страната и огромното значение, което новата нация придава на свободата.

Днешният флаг на Либерия е приет на 27 август 1847 г. и копира този на САЩ. На знамето на Либерия има 11 червени и бели ивици, които символизират 11-те души, които подписват Либерийската декларация за независимост. Цветовете на тези ивици представляват както връзката на държавата със САЩ, така и ценностите като смелост и нов морал. Бялата звезда в ъгъла представлява блестящата светлина на новата република в тъмния континент, представен от синьото поле. 

Макар всеки от 15-те окръга на Либерия има свое знаме, досега е съществувало само едно знаме, което представлява нацията като цяло. Дизайнът му е много внимателно избран, за да зачита историята на държавата и нейните надежди за бъдещето.

Какво означават цветовете на българското знаме?

Либерия днес
След 1989 г. страната е разкъсвана от гражданска война, а някогашната преуспяваща икономика е срината. Днес либерийската икономика е една от най-слабите в света. Инфраструктурата на страната, особено тази около и в столицата Монровия, е унищожена от дългите години на гражданска война. Либерия има най-големия търговски флот в света поради доброто си географско положение. Много търговски фирми се възползват, като се регистрират като либерийски кораби, за да спестят пари от мита.

Либерия е богата на природни ресурси, плодородни почви и има благоприятен климат. Въпреки големия си потенциал, страната е сред най-бедните в света, а около 80% от населението е под прага на бедността. Безработицата е около 80-85%.
Естественият прираст на страната е един от най-високите в света (+4,91%). Средната възраст на населението е 18 години. Около 5% от населението са потомци на бивши роби и американски заселници. Останалата част е смесица от различни етноси. Около 70% от либерийците работят в сферата на земеделието, добивайки палмово масло, кафе, какао и каучук.
Общата грамотност на населението е 57,5%.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес