Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо флагът на Гърция е в синьо и бяло?

19 юли 2024, 08:20 часа

В Гърция знамето има две имена - “Η Γαλανόλευκη” и “Η Κυανόλευκη”, които се превеждат като „Синьото и бялото“ и „Лазурното и бялото“. За гръцкия народ това е нещо повече от официалното държавно знаме. Това е символ на тяхната национална гордост и на това колко далеч наистина са стигнали след края на османската окупация.

Знамето на Гърция

Гръцкото знаме е лесно разпознаваемо и представя определени аспекти от гръцката история и култура. Белият кръст в горния квадрант представлява гръцкото православно християнство - религията, която повечето гърци изповядват. Деветте сини и бели ивици представляват всяка сричка във фразата „Ελευθερία ή Θάνατος“, което означава „Свобода или смърт“. Девизът е свързан с важна бойна песен по време на Гръцката война за независимост, която води до окончателния край на Османската окупация над Гърция.

Според друга теория деветте ивици символизират деветте музи от гръцката митология. Възможно е ивиците да символизират и двете. Самите сини и бели цветове представляват контраста между небето и морето на Гърция.

Каква е историята на флага на Франция?

Началото на гръцкото знаме

Няколко са теориите за това как се е появил гръцкият флаг. Различните елементи, споменати по-горе, могат да бъдат проследени до минали елементи от гръцката история. Например, официалното знаме на семейство Калергис от Крит изглежда почти точно като гръцкото знаме. Няма доказателства дали съвременният гръцки флаг е свързан с това семейство.

Приемане на новото гръцко знаме

Настоящото гръцко знаме е официално прието на 22 декември 1978 г. Преди 1978 г. знамето е имало няколко дизайна с известни прилики. Преди това може да не е съдържало белите ивици и да е било само с белия кръст на синия фон. Когато принц Ото Баварски е на власт, той добавя герба на семейството си към флага. След като слиза от власт, знамето отново се променя.

Това е единствената държава в света, която няма правоъгълно знаме

Няма точна информация защо точно този дизайн е приет за официален. Предполага се, че няколкото дизайна, които гръцкото знаме има след Гръцката война за независимост, са отражение върху променящия се характер на съвременната гръцка история.

В началото на 20-ти век Исландия е принудена да промени своя неофициален флаг, широко използван от исландските републиканци, защото твърде много наподобява стария гръцки флаг.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес