Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е препоръчително всяка вечер да пием „златно мляко“?

09 януари 2022, 19:30 часа

Куркумата е ориенталска подправка, наречена още чудодейна. Подправката се приготвя от изсушения корен на един от сортовете джинджифил. Химичният състав на куркумата е фосфор, желязо, калций, магнезий, има огромен витаминен комплекс - B, C, E и др. Млякото с куркума се смята за една от най-лечебните напитки. Към днешна дата има около 6 хиляди изследвания, които са потвърдили лечебните й свойства.

Вълшебна куркума

Благодарение на естествените си свойства, куркумата е противовъзпалително, болкоуспокояващо, куркуминът, който е част от нея, също се справя добре с храносмилателни заболявания. Куркуминът, който съдържа, увеличава притока на жлъчка, помага при усвояването на мазнините. Това е профилактично средство и за лечение на стомашно-чревни инфекции, помага да се отървете от паразитите. Използва се и като лек за сърдечно-съдовата система, повишава имунитета, намалява болките в ставите и помага за контролиране на нивата на кръвната захар.

Защо куркумата трябва да се консумира с мляко?

Факт е, че тази подправка се абсорбира перфектно в мазна среда. Неслучайно често се добавя към мазни ястия. Можете да използвате всяко мляко, което предпочитате, за да приготвите тази вълшебна напитка. Най-добре е да го пиете топло и винаги през нощта.

За да приготвим напитка, ни трябва:

Мляко - 1 чаша (250 мл)

Куркума - 1 ч.л

Пресен джинджифил - 1/2 ч.л

Мляна канела - 1/2 ч.л

Млян черен пипер - щипка.

Метод на приготвяне

Използвайте малка тенджера с дебело дъно. Настържете джинджифила на едро ренде и го поставете в съда. След това добавете към него куркума, канела и черен пипер. Изсипете млякото. Гответе сместа на среден огън при непрекъснато бъркане. В никакъв случай не оставяйте млякото да заври - просто трябва да го затоплите.

След това прецедете получения бульон през цедка, можете директно в чаша. Това е всичко, вашето златно мляко е готово. Добавете мед и ванилия към млякото, ако желаете.

За какво още помага „златното мляко“ с куркума?

Той е отлично средство за детоксикация, отлично премахва токсините от кръвта и подобрява функцията на черния дроб. Диуретичните свойства на подправката ви позволяват да пречистите тялото чрез урината. При диария и лошо храносмилане тази напитка се прави с обезмаслено мляко.

Млякото с куркума е полезно за далака, добре е да се използва при анемия и таласемия. Това е отличен природен антибиотик - при настинки, кашлица, възпалено гърло, бронхит - първият помощник. Благодарение на релаксиращите си свойства, премахва безсънието, успокоява нервната система.

Приемът на такава напитка следва курс - до 30-40 дни. Ако се съмнявате, опитайте да го пиете една седмица. Повярвайте ми, ще се почувствате като различен човек. Можете да приемате златно мляко по всяко време на годината, но през есента е желателно - за да помогнете на тялото да се бори с различни инфекции.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес