Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е опасно да оставяте ключа в ключалката вечер?

02 ноември 2023, 10:44 часа

Ако нашият дом е нашата крепост, то ключовете за дома ни са не по-малко важни от личните документи и паролите за картите, в които държим средствата си. Загубата на ключ е сред основните причини за смяна на ключалките и бравите, тъй като е сериозна предпоставка да станете жертва на крадци. Търсенето на ключове, които не са изгубени, но се намират неизвестно къде в жилището ни, коства много време, нерви и е сред основните причини да закъснеем с излизането от дома ни.

Много хора намират за по-безопасно да държат ключовете на самата врата от нейната вътрешна страна, за да не се налага да ги търсят непрекъснато, да имат по-бърз достъп до улицата в случай на бедствия като земетресение, пожари и прочие. Други имат навика да оставят ключа в ключалката вечер, тъй като са чували, че това не позволява да се отключи вратата отвън с друг ключ. Така ли е наистина, превантивна мярка ли е това против злоупотреби и кражби, или напротив – увеличава риска от злонамерени действия?

Опасно ли е да оставяме ключа в ключалката вечер?

Въпреки че наистина това решение ще ви спести дългото му търсене на сутринта, както и няма да позволи вкарване на друг ключ от външната страна на вратата, то подобно действие се окачествява по-скоро като опасно и крайно нежелателно особено ако имате пощенска кутия на вратата си или част от нея е от стъкло.

Ритуалите с КЛЮЧОВЕ, които привличат късмета на наша страна

Всякакви минимални отвори като тези за кутията ви за писма, могат да се превърнат в удобни входни артерии, през които крадците да съумеят да стигнат до ключа ви и да го отнемат, след което достъпът до жилището ви е отворен за тях, без да се налага да разбиват врати или прозорци, тоест тихо, незабележимо и необезпокоявано, без следи, стаени в тъмнината на нощта. Фактът, че най-вероятно ще спите в този момент, улеснява още повече престъпниците и им дава възможност да извършат престъплението и да се събудите сутринта в разхвърлян апартамент с липсващи ценни предмети и техника.

Не трябва да допускате ключът да бъде в ключалката вечер, когато си лягате, и ако има стъклени части на вратата, които лесно могат да бъдат преодолени и през тях да бъде откраднат ключа.

Как тогава да решите този проблем с вечно губещите се ключове и с възможността, ако ключът ви не е вътре на вратата, тя да бъде отворена от външната страна от всеки, които има ключ, което означава – от бивши наематели, ако не сте сменили бравата, от хазаин, както и от роднини, на които сте поверили тази ценност, но нямате желание да ви посещават ненадейно? Решение има и на двата проблема.

1.       Сложете верига, която е достатъчно сигурна и къса, за да не може да бъде отворена вратата, дори да не е заключена. Потърсете сигурни средства, тъй като дългите вериги лесно могат да бъдат достигнати и преодолени. Специализираните магазини ще ви предложат различни работещи и ефективни решения, които ще елиминират необходимостта да държите ключа си от вътрешната страна на вратата и ще ви дадат доза увереност и по-високи нива на сигурност и спокойствие в дома ви.

Счупен ключ в бравата - какво да правим?

2.       По отношение на ключовете, които никога не може да откриете точно когато най-много бързате, осигурете им къщичка за ключове, която поставете в салона, но далеч от входната врата. Изградете си навик там да съхранявате всички ключове и да ги прибирате веднага щом ги извадите от вратата. Така ще си спестите вечното търсене на ключа и необходимостта да си купувате от онези странни ключодържатели, които реагира на подсвиркване и се обаждат, помагайки ви да намерите тази ценна вещ, която търсите трескаво и притеснени, че закъснявате.

Други причини да не държите ключа на вратата си

Друг довод срещу съхранението на ключа на самата врата е свързаният с невалидността на застраховката за кражба, която вероятно няма да ви изплатят, щом липсва влизане с взлом. Ако ключът е  на вратата и крадците го отмъкнат именно от там, то взлом няма да има, както и следи от кражбата, с което застраховката ви няма да бъде валидна.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес