Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо чай от джоджен върши чудеса за разстроен стомах?

06 март 2024, 08:20 часа

Джодженът е роднина на ментата, но все пак имат някои разлики.

Градинският джоджен (Mentha spicata) е растение от род Мента. И макар да не съдържа голямо количество ментол, като класическата лютива мента, той притежава много от нейните лечебни качества.

Чаят от джоджен е чудесен начин не само да се насладите на вкуса и аромата на това растение, но и да изпитате сами всичките му полезни свойства.

Още: За какво помага чаят от джоджен?

Ако предпочитате насипен чай, просто залейте 1 чаена лъжичка сухи листа с чаша вряща вода. Оставете да ври 5 минути, прецедете и се насладете на напитката. Може да се пие студен или горещ.

Защо чай от джоджен върши чудеса за разстроен стомах?

Притежава антисептични и успокояващи свойства, с приготвен чай от него можете да подобрите работата на храносмилателния тракт. Може да се справите с коликите, да спрете диарията, да предотвратите гадене и повръщане.

Как се приготвя чай от джоджен?

Още: Джоджен или гьозум – чаят от това растение е задължителен през зимата

За тази цел пригответе отвара по следният начин: 2 супени лъжици сухи листа от джоджен залейте с 2 чаши вряла вода и оставете за 20-30 минути да се запари, след което прецедете. Пийте 15-20 минути преди хранене по чаша или по половина.

Ако използвате всеки ден отвара от джоджен, можете успешно да се отървете от лошия дъх и да облекчите възпалението на венците и гърлото. Използвайте отварата за гаргара и жабурене при проблеми с устната кухина и гърлото.

Чаят от джоджен стабилизира нервната система, подобрява съня, помага за сваляне на нервното напрежение, облекчаване на безпокойството, нормализира кръвното налягане и има репутация на добро лекарство срещу главоболие.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес