Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо болкоуспокояващите понякога водят до усилване на болката?

01 август 2021, 14:57 часа

Болкоуспокояващите медикаменти присъстват във всяка семейна аптечка. И при наличието на болков синдром инстинктивно посягаме към тях. Но понякога забелязваме, че ефектът от употребата им не е този, който очакваме и вместо да успокоят болката ни, те я усилват.

В медицинската практика се наблюдава явление, при което болкоуспокояващите напълно променят принципа на своето действие и вместо да ни избавят от неприятните усещания, те усилват интензитета им. Лекарите са категорични, че това обикновено се случва при хора, които често използват обезболяващи.

В резултат от постоянния прием на тези медикаменти, тялото губи способността си да притъпява болката самостоятелно. Това се свързва и с още един негативен момент - имунната система придобива резистентност към лекарствата и с течение на времето е необходимо да се приемат в по-високи дози за постигане на желания ефект.

В резултат настъпва остра физиологична зависимост от обезболяващи и тялото не може без тях, тъй като е неспособно да активира механизмите си за потискане на болката. И в този случай, ако пациентът започне да намалява дозата им, това би довело единствено до усилване на болката.

Внимание: Материалът е с информативен характер и не може да замести консултацията с лекар! При наличието на проблем не предприемайте самолечение, а се обърнете към специалист.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес