Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо боите за коса могат да бъдат опасни

19 април 2022, 10:15 часа

Няколко лоши истории за коса са по-страшни от тези, които включват боя за коса. От изгорели краища до случайни неонови корени, много може да се обърка в процеса на боядисване. Какво друго бихте очаквали, когато поставите силни химикали върху косата си? Затова се обърнахме към експертите по косата за решения на тези проблеми, преди те да се случат. Тези фризьори имат десетилетия опит и са тук, за да ви дадат факти за боята за коса.

1. Когато миенето е критично

Ако не знаете, че ще се миете в салона, може да е изкушаващо да се освежите, преди да отидете на фризьор. Моника Дейвис, професионален фризьор и основател на My Straightener , предлага друго.

„Не трябва да миете косата си ден-два преди процедурата“, обяснява Дейвис. Това осигурява „естествен защитен слой масло върху скалпа ви“. Този защитен слой предпазва чувствителната кожа на скалпа ви от агресивните химикали в боята за коса.

Разбира се, това не означава да отидете направо в салона след петдневен поход. „Вашата коса обаче не трябва да е прекалено мръсна, тъй като мръсната коса не абсорбира по-добре цвета“, казва Дейвис. — Това е просто популярен мит. „Изчакайте цели 72 часа, преди да измиете с шампоан, след като оцветите косата си, за да позволите на кутикулата да се затвори напълно и да запази пигмента вътре.

2. Различните цветове изискват различни подходи

От алабастър бяло до мрачно черно, няма ограничения за цвета на косата. Но не всички цветове са създадени еднакви. Важно е да съобразите цвета на косата и рутината си за грижа за косата с нуждите на вашия специфичен цвят.

Ако предпочитате леки леки цветове, може да искате да изберете различна техника на оцветяване, предлага Лина Уалед , майстор фризьор. „За блондинките традиционните акценти изискват висока поддръжка, защото трябва да бъдат подправени, докато корените растат. Балаяжът е нежна техника, която позволява красиво и безпроблемно израстване.

Обратно, Уалед съветва брюнетките да използват „с полупостоянен цвят, известен още като тонер“. Това е особено важно, ако планирате често да сменяте цвета на косата си, тъй като повдигането на тъмна коса е много скъпо и трудно.

3. Вашите продукти трябва да се променят

Помислете отново, ако смятате, че можете да боядисате косата си и да продължите да използвате същите стари продукти за последваща грижа. След като сте боядисали косата си, тя изисква различно ниво на грижа от небоядисаната коса. Фризьорката в Ню Йорк Кали Ферара има няколко продукта, които редовно препоръчва на своите клиенти.

„Препоръчвам седмична маска за коса. Харесвам трансформиращата маска Gold Lust на Oribe и овлажняващата маска на Verb “, казва Ферара. Тя препоръчва да се използва "или заедно с Olaplex #3 , който е лечение преди шампоан."

„Препоръчвам също витамин за коса за подпомагане на растежа и здравето на косата. Харесвам красивите ластици за коса, кожа и нокти на Vitafusion . Това е прост, евтин и ефективен начин да работите върху здравето на косата си отвътре навън.

4. Смесването на различни продукти може да бъде опасно

Независимо дали сами смесвате марки, нива на издръжливост или цветове, фризьорите по принцип са единодушни: не го правете.

„Не смесвайте марки“, предупреждава Ферара. „Не знаете какво има в кутията на всяка марка. Поради това може да възникне химическа реакция, която да съсипе косата ви или да й придаде странен цвят. Не се опитвайте да промените драстично цвета на косата си. Има причини да ходим на училище, да работим години наред и да продължаваме да се образоваме. Оцветяването на косата не е толкова лесно, колкото изглежда.”

Между другото, има акценти. „Не си струва“, казва Ферара. „Химикалите са агресивни и могат лесно да повредят косата ви. Всяко увреждане на косата ви не може да бъде поправено, без да я отрежете. Не ставайте твърде тъмни или твърде светли. Не нанасяйте цвят, защото смятате, че ще получите различен резултат от тъмните или зелените краища. Бъди реалист."

Абдула добавя: „Не смесвайте полупостоянни и временни багрила на една глава. Всяка от тези бои прави различно нещо на косъма. Когато нанесете временен цвят върху друг тип цвят, той ще проникне малко в косъма, който вече е толкова порест. Може да получите цвят или ефект, който не сте очаквали."

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес