Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започват Коледните пости

15 ноември 2021, 00:02 часа

На 15 ноември се отбелязват четиридесет дни до Коледа и в Българската православна църква от този ден започва Рождественският пост!

40-дневният период на постене, известен още като Коледен пост, е времето, когато Българската православна църква дава на вярващите период на пост и размисъл, за да се съсредоточат те отново върху духовния живот, да ги предизвика и да им помогне да направят корекции в живота и разбиранията си, докато преживяват Светото Рождество Христово на нашия Господ и Спасител по истински и смислен начин. Това е времето да се осмислят много неща от живота и да се направят редица нови и праведни планове.

На Рождество постът е като постът на Великден, но не чак толкова строг.

Рождественският пост е един от четирите основни постни периода през цялата църковна година. Започвайки на 15 ноември и завършвайки на 24 декември, Рождественският пост дава възможност на хората да се подготвят за празника Рождество, славейки раждането на нашия Господ и Спасител на Земята на 25 декември.

Това е времето в Православната църква, когато се обръща внимание на великата тайна на Въплъщението на нашия Господ и Спасител Исус Христос, докато очакваме Неговото идване, тръпнейки в нетърпение за голямата радост от Неговото раждане на Коледа.

За подготовка Църквата отправя молба към вярващите да вземат присърце участието си в поста, като се въздържат от консумацията на определени храни и напитки, особено от месо, риба, млечни продукти и вино в менюто, както и да се съсредоточат по-задълбочено върху молитвата и благотворителността.

Рождество Христово

Постът обикновено включва въздържане от определени храни. Яйца, млечни продукти, птиче месо, червено месо, месни продукти, олио, риба и вино не трябва да се включват в менюто. Някои от тези храни обаче са разрешени в определени часове или дори дни.

В събота и неделя рибата, олиото и виното се допускат за консумация.

Масло и вино също са разрешени във вторник и четвъртък, с някои изключения. Риба, вино и олио са разрешени за консумация на 16 ноември, 30 ноември, 4, 6, 12 и 20 декември.

От 20 до 24 декември не може да се консумира риба и през това време се пеят химни. От 20 декември нататък е наложен строг пост, а вино и олио са разрешени само в събота и неделя.

След службата на Бъдни вечер в България е традиция да се приберете от църквата и да се насладите на обилно хранене със семейството и приятелите. На отрупаната трапеза се сяда с чисто и щастливо сърце.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес