Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Загадъчният Коралов замък пази своите тайни

19 април 2022, 15:30 часа

На север от град Хоумстед във Флорида, САЩ, се издига уникален комплекс от сгради, който някои дори наричат „осмото чудо на света“. Това е Кораловият замък, построен от един тайнствен човек на име Едуард Лидскалнин.

Кораловият замък представлява комплекс, построен от множество големи камъни - мегалити. Теглото на някои от тях стига до 30 тона. Дотук все още нищо странно – ако не е тайната на човека, който го издигнал. Той построил всичко това... съвсем сам. Учените все още не разбират как е успял да изгради комплекс с общо тегло над 1000 тона. Дори имало слухове, че успял да преодолее гравитацията...

През 1920 г. Лидскалнин купил малко парче земя за 12 долара в градчето Флорида-сити. Строителството на замъка се извършвало в най-строга тайна. За да избегне любопитни очи, Едуард работел самичък след залез слънце. До ден-днешен не се знае как докарвал огромни варовикови блокове, тежки по няколко десетки тона, от брега на Мексиканския залив, как ги премествал, обработвал, издигал и закрепвал без циментов или друг разтвор. Достоверно е това, че Лидскалнин строял замъка си само нощем, когато никое любопитно око не можело да го наблюдава. Съседите му твърдели, че били виждали как нощем тайнственият строител буквално пренася по въздуха многотонни каменни блокове.

През 1936 г. Едуард купил нов парцел на 16 км северно в град Хоумстед и наел камион, за да превози замъка. И отново сам товарел и разтоварвал камиона, без свидетели. По думите на шофьора той само докарвал камиона и по молба на Лидскалнин си отивал – а когато се завръщал в уговорения час, колата била вече натоварена. За 3 години всички здания били издигнати на новото място. Според учените в крайна сметка Лидскалнин добил и обработил повече от 1100 тона варовик, като го превърнал във фантастичен комплекс от сгради.

Въпреки че замъкът се нарича „коралов", той всъщност е направен от оолит или оолитов варовик. Най-тежкият монолит - повече от 30 тона, е в северната стена. Теглото му е по-голямо от средното тегло на камъните в прочутия Стоунхендж и в Хеопсовата пирамида.

Откриха замъка на крал Артур

Замъкът има само една порта. С ширина на крилото от 2 метра и тегло 9 тона, тя била така балансирана, че можело да я отвори и малко дете, буквално с един пръст. През 1986 г. портата блокирала. За разглобяването й били необходими десетина силни мъже и 50-тонен кран. Под нея имало само един вал и обикновен лагер от камион...

Уникалността на сградата породила много хипотези. Самият Лидскалнин веднъж отговорил: „Научих как египтяните и древните строители в Юкатан, Перу и Азия използвали прости инструменти за повдигане и монтиране на многотонни каменни блокове!“

През живота си Лидскалнин публикувал 5 брошури, сред които една е озаглавена „Магнитният поток". В нея той пише: „Магнитът представлява вещество, циркулиращо в металите. Магнитите се намират в постоянно движение. Ако то е насочено правилно, получавате източник на огромна енергия“.

През 1984 г. Кораловият замък бил вписан в Националния регистър на историческите забележителности на Щатите. Над 100 000 туристи го посещават всяка година.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес