Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително си вземете тези цветя у дома – пречистват въздуха

08 март 2023, 17:33 часа

Всяка уважаваща себе си домакиня не само се стреми да поддържа в изрядно състояние дома си, но и полага усилия въздуха в него да е винаги свеж, без прах и следи от многото изпаряващи се химикали, използвани за почистване преди всичко на кухнята и банята, както и на останалите помещения. За съжаление, за тези цели най-често се използват специални освежаващи въздуха препарати или/и спрейове, които са силно летливи и, на практика, обогатяват въздуха с още повече химически съединения – замърсители.

Разработена е обаче, методика за пречистване на въздуха с природни средства, основаваща се на способността някои растения да неутрализират най-често срещащите се химически замърсители у един дом. Такъв е формалдехидът, отделящ се от всякакъв вид лепила за дърво, при лепене на мокети, от боите – при боядисване и от повечето почистващи препарати. Изненадващо, неутрализирането на това отровно химическо съединение е ефективно, ако във вътрешността на дома се постави една (или две) саксии с бръшлян.

Колко често трябва да поливате хризантемите?

Същото свойство по отношение на формалдехида притежава и папратта, но за разлика от бръшляна, чиито листа са отровни и при докосване могат да предизвикат алергични реакции, папратта е безвредна. Освен това папратта притежава мощен абсорбиращ ефект и по отношение на бензена, който е силно летлива съставка в бои, лепила и различен тип пластмаси.

Друго растение (красиво, но за съжаление също с отровни листа), абсорбиращо ефективно ацетон, бензен, трихлоретилен е спатифилумът – химически съединения, отделящи се от козметичните и почистващи препарати, постоянно използвани в банята и кухнята.

Следи от амоняк и ксилол, влизащи като съставки в разнообразни козметични или почистващи препарати, или в бои, се премахват превъзходно, ако в най-замърсеното помещение се помести саксия с антуриум.

Добри съвети за отглеждане на орхидея у дома

Стигаме до цигарения дим, тъй като дори при една изпушена на закрито цигара, отделящият се дим е особено неприятен (а и вреден) за непушачите у дома. Но ако домакинята отглежда посадени няколко гербера, то въпросът с цигарения дим у дома ви е решен – той се оказва бързо неутрализиран! Нещо повече, красивите гербери притежават свойството да неутрализират също така и бензена, трихлоретилен и формалдехида.

Във всеки съвременен дом има достатъчно уреди/съоръжения, захранвани с електричество, така че в помещенията се разпространяват електромагнитни вълни, които, независимо от честотата им, имат антиздравословен ефект. Изненадващо се оказва, че растението – най-добре поглъщащо електромагнитното лъчение, е кактусът! Ето защо е препоръчително, саксии с кактус да бъдат поставени в близост до кухненските електрически уреди, както и до компютъра и телевизора. А ако GSM се използва продължително време, то нека да е в близост да някой от кактусите!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес