Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително проверявайте за това, когато излизате от вкъщи

08 март 2023, 15:00 часа

Много от нас се замислят дали са заключили вратата или са изключили ютията непосредствено след напускане на апартамента или къщата си. Много по-рядко обаче се замисляме дали не сме забравили да си затворим прозорците. 

Спестяванията в домашния бюджет могат да се търсят по много начини - повече или по-малко радикални. Струва си да разгледаме колко харчим всеки месец за храна, бензин, почистващи препарати и други стоки от първа необходимост. 

Събирането на касови бележки ще ви помогне в това отношение. Добре е също така да разгледаме колко харчим за дейности през свободното време: излизане с приятели, такси до дома или допълнителни абонаменти за стрийминг услуги. 

И накрая: фиксираните разходи като наем, сметки за електричество, газ или отопление и вноски по кредити. Може да се окаже, че не е нужно да се отказваме от срещите с приятели в кафенетата, защото всичко, което трябва да направим, преди да напуснем апартамента, е просто да намалим радиаторите.

Има още много прости начини да намалите сметките си за отопление. Но нека за момент се спрем на радиаторите, защото някои от нас погрешно смятат, че най-добрата идея е да ги изключим напълно. 
Това наистина е така, но само ако напуснем апартамента за дълго време, например двуседмично ски пътуване по време на празниците. От друга страна, ако излезем за няколко часа или си легнем, пълното изключване на радиаторите парадоксално ще бъде лоша идея.

Експерт: Изключвайте тези електроуреди, за да спестите ток

Практиката показва, че радиатор, който редовно се включва и изключва, консумира повече топлина, отколкото такъв, който се нагрява непрекъснато - стига да го изключите малко преди това. 
Това е така, защото за повторното затопляне на охладен апартамент е необходима повече топлина, отколкото за поддържане на постоянна температура. 
С други думи, ако позволим на цялата топлина да излезе от жилището, ще плащаме повече за повторното затопляне на всички стаи. Ето защо, ако напускате апартамента за няколко часа, не изключвайте радиаторите преди да си тръгнете, а ги намалете.

Затворете прозорците

Преди да напуснете жилището, е добре да затворите внимателно прозорците. Защо? Защото през тях може да изтече до 25 % от топлинната енергия, генерирана в дома. 
Когато се върнете в жилището си, може да установите, че е задушно, но и това може да се избегне. Отварянето на прозорците обаче означава допълнителна загуба на топлина, затова помещенията трябва да се проветряват разумно. По-добре е да проветрявате по-често, но за кратко време, отколкото да проветрявате веднъж и за дълго време. 
Нещо повече, добра идея е всеки път да намалявате вентилите на радиаторите, тъй като студеният въздух ще охлади термостата, карайки вентила да се отвори максимално и повишавайки температурата на радиатора. А топлият въздух за момент ще излезе през отворените прозорци.

Как да пестим електроенергия през зимата?

Отворете радиаторите, вдигнете завесите

Трябва да се уверите, че отоплителните уреди не са прекалено близо до мебелите - минималното разстояние между гардероби, маси и дивани и радиаторите е около 1 м. Както висящите върху радиаторите дрехи, така и твърде малкото разстояние от мебелите блокират топлината.
Добре е да вдигнете завесите и щорите, преди да напуснете апартамента. Дори в по-малко слънчеви дни винаги ще влиза слънце, което ще повиши малко температурата в стаята.

Изключете устройствата, работещи в режим на готовност

Освен че пестите от отопление, не забравяйте и за разхищението на електроенергия, преди да напуснете дома си. Затова минимумът е да изключите всички уреди, които работят в режим на готовност - телевизор, лаптоп, конзола за игри, радио, рутер и други. Въпреки че няма да усетим тази консумация на ток на месечна база, в продължение на цяла година ще се почувства.

Когато става въпрос за пестене на енергия, ежедневните ни навици, включително когато излизаме от къщи, са от голямо значение. Тук не е необходима революция - обикновено е достатъчна лека промяна на навиците ни. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес