Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравете за конденза в банята с този хитър трик

23 март 2023, 14:22 часа

Мокрите помещения в дома ви, сред които е именно банята, са най-застрашени от прекомерна влага и конденз. Прозорецът в банята обикновено е мираж, а комбинацията от липса на възможност за проветрение, системно използване на гореща вода и парата, която образува, създава екстремно влажна среда, която е рай за мухъла и плесена.

Кондензът в банята е често явление в редица домове, но това не означава, че трябва да се примирявате с него. Капките вода, които се стичат по стените или от тавана на банята ви, лесно могат да съсипят дървени повърхности, врати, декорация и козметика в банята ви, поради което не може да се правите, че проблемът не съществува.

Много по-трудно е да се справите с влагата в банята, отколкото с влагата в други помещения в жилището ви, но това съвсем не означава, че не следва да положите максимални усилия, тъй като от банята влагата лесно прониква в целия ви дом, а твърде високите нива на влажност на въздуха са предпоставка за развитие на дихателни алергии, астма, заболявания на дихателните органи и като цяло действат неблагоприятно на здравето. Ще ви помогнем да забравите за конденза в банята с лесен и хитър трик, който изисква време и финансови средства обаче, както със съвети, достъпни за всички.

Защо се появява конденз в хладилника?

Справете се с конденза в банята с този трик

Топлината в банята минимизира влагата. Ако винаги сте мечтали да се къпете в топло помещение през зимата, сега е моментът да действате на принципа 2 в 1 и да инсталирате подово отопление в банята си. То не само затопля приятно пода и добавя удоволствие към ежедневния душ в студените зимни утрини, но и помага да се справите с влагата.

Колкото по-топло е в помещението, толкова по-малко конденза ще ви притеснява. Същото важи и за огледалата в банята – нека са със загряващи подложки на гърба, за да не допринасят за оросяването и образуването на конденз в помещението. Добавете и влагоабсорбатор, но висок клас, и се насладете на баня без конденз. Какво друго работи във ваша полза, но не струва толкова пари? Нека видим.

Ето как да забравите за конденза по прозорците

Вашите икономични и евтини помощници в борбата с влагата и конденза в банята

1. Вентилация

Независимо дали ще разчитате на изкуствено създадена такава и на вентилатор, или на естествена, ако сте сред късметлиите, които могат да се радват на прозорец в банята си, вентилацията е първа стъпка към сухи помещения, лишени от прекомерна влажност и без конденз.

2. Лошите навици

Водата за душа ви е прекалено гореща? Това е вредно не само за кожата ви, защото я пресушава, но води до образуването на много пара особено ако помещението не е затоплено. Парата е сред първопричините за влага и конденз в банята.

Ако увеличите градусите в банята си и намалите тези на водата, ще се образува много по-малко пара, което е добре и за вас, и за банята ви. Друг вреден навик е оставянето на горещата вода да тече, докато се бръснете или си миете зъбите. Образувалата се пара ви пречи да се видите в огледалото, но въпреки това не спирате горещата вода. Жалко.

Не само изтичат средствата ви под формата на вода и електрическа енергия, не само ощетявате природата, разхищавайки ресурсите ѝ, но изпълвате помещението с влага и скоро се оплаквате от конденз в банята. Избягвайте и прането на ръка. Ако е с гореща вода, тази домакинска дейност също води до образуване на пара и до конденз. А и харчите много повече вода и препарати, отколкото при машинно пране. Използвате пералнята машина, а след това и сушилнята, за да се погрижите за тъканите в дома си и дрехите си вместо да увеличавате влажността на въздуха в банята ви, като перете на ръка, а после оставяте мокрите дрехи да изсъхнат.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес