Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За кого са вредни имуностимулантите, с които посрещаме есента?

27 септември 2024, 19:00 часа

В сезона на вирусите и грипа нараства няколко пъти търсенето на имуностимуланти, чиято цел е да събудят и активират имунната система, да подобрят възможностите ѝ сама да съумее да се справи със заболяванията. Повечето потребители на имуностимуланти избират препоръчан от приятел, познат, реклама или от фармацевтите, в аптеките, в които пазаруват, като нищожен процент се допитват до лекаря си за избора на имуностимулант, което създава редица проблеми и поражда рискове за здравето, тъй като имуностимулантите могат не просто да не помогнат на пациента, но и да му навредят. За определени групи пациенти и при  някои заболявания приемът на имуностимулант не само няма да допринесе за подобряване на здравето, но може да бъде и изключително опасен. Това налага прецизиране на фармацевтичните продукти, които избираме да купим без лекарски съвет, както и внимателно включване на каквито и да е добавки, за да се минимизира рискът от усложнения.

Защо имуностимулантите могат да бъдат вредни?

Има заболявания, при които приемът на имуностимуланти вреди на здравето. Ако това ви звучи странно и невероятно и се чудите защо имуностимулантите могат да бъдат вредни, бързаме да ви кажем, че се дължи на собствената имунна система и начина, по който тя реагира на различни заболявания и въздейства на всички тъкани и органи. При редица автоимунни заболявания не само че имуностимулантите са вредни, но и се приемат в дългосрочен план имунопресори, които имат точно обратното въздействие върху имунната система – потискат я. Ако се чудите дали попадате в някоя от групите пациенти, за които имуностимулантите са вредни и опасни, продължавайте да четете, за да откриете всички отговори на загадката.

Още: Лекаря: Тази храна вдига имунитета и хемоглобина, яжте я точно сега

За кого са вредни имуностимулантите?

Безразборният прием на добавки и стимуланти без лекарска консултация не се препоръчва, защото пациентите често страдат от различни хронични заболявания, при които приемът на имуностимуланти вреди, а не е от полза за здравето. Такива заболявания са:

-          Колагенози

Това е общото наименование на голяма група системни възпалителни заболявания с автоимунен характер, при които се наблюдава агресивно отношение на имунната система към собствените клетки и тъкани – руши ги. Възможно е да се засегнат всички органи в тялото, но най-често това е дихателната система – плеврата, белодробните съдове, дихателните пътища и дихателните мускули. Тези заболявания не се лекуват, но подлежат на контрол и ремисия при правилен терапевтичен курс. Обикновено се приемат противовъзпалителни лекарства и имунопресори – медикаменти, насочени към потискане на имунната система – тоест точно обратното на имуностимулантите. Ако пациент с колагеноза приема имуностимуланти, ще се наблюдава обостряне на колагенозата, а това може да бъде изключително опасно и дори животозастрашаващо.

Още: Това е най-доброто сладко за имунитета след есента

Сред тези системни автоимунни заболявания са лупус, склеродерма, ревматоиден артрит, синдром на Sjögren, прогресивна системна склероза, нодозен полиартериит, полимиозит, дерматомиозит и други. 

-           Тириодит на Хашимто

Това заболяване също има автоимунен характер, но не е системно, а засяга само един орган – щитовидната жлеза. Част от поддържащата терапия също е свързана с потискане на имунната система, подобно на терапията за всички автоимунни заболявания.

При всички автоимунни заболявания приемът на имуностимуланти би довел до обостряне на заболяването и тежък негов ход. Нещо повече – приемат се лекарства за потискане на имунната система. Ето защо е важно да се извършват консултации с лекар, когато се избират не само лекарства, но и хранителни добавки, отпускани без рецепта.

Още: Лекар: През есента пийте и яжте това за железен имунитет, здравен съвет за деня, 6 септември

-          Пациенти с трансплантирани органи

Тези пациенти приемат лекарства за потискане на имунната система, за да не отхвърли тялото им новия орган. При  тях също е забранен приемът на имуностимуланти.

-          Пациенти с алергии

Ако сте алергични към някоя от основните съставки или помощните такива на конкретен имуностимулант, в никакъв случай не трябва да го приемате, за да не поставите в риск здравето и живота си. Алергичните реакции, макар да е в редки случаи, са особено тежки и водят до летален край, ако останат неразпознати първите им признаци и ако не се потърси незабавна спешна помощ.

 

Какво да направите, за да останете здрави без имуностимуланти в сезона на грипа?

За да се предпазите от инфекции, на които сте особено податливи, щом приемате имунопресори, осигурете на тялото си имуномодулатори, които не вредят на автоимунните заболявания, но помагат на имунната система. Витамин Д е идеално средство за добър имунитет при хора с автоимунни заболявания, както и приемът на витамин С и други витамини. Избягвайте престоят на закрито с много хора, тъй като на тези места лесно се предават вирусите. Спазвайте повече от добра хигиена и се грижете за общото здраве. Винаги се консултирате с лекаря си преди прием на каквито и да е добавки и медикаменти.

 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

източник: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/collagen-disease

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес